НОВИНИ

Тереза Мей трябва да пита парламента преди да задейства Брекзит

Върховният съд в Лондон постанови, че кабинетът на Тереза Мей трябва да получи одобрението на парламента преди да задейства член 50-и от Лисабонския договор за напускане на Евросъюза. Новината предизвика бурни реакции.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
17:23, 03.11.2016 (обновена)
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Съдебно решение, което разгневи застъпниците на идеята за напускане на ЕС. Британският министър-председател Тереза Мей възнамеряваше да задейства развода с Брюксел до края на март 2017-та.

Идеята й да се позове на кралски прерогатив, според който правителството може да взема решения от името на суверена и без гласуване в парламента. Той се отнася за важни и основни въпроси като обявяване на война, издаване на паспорти и преговори по международни договори. Трима висши съдии решиха, че в този случай кабинетът няма тази власт и последната дума ще бъде на парламента.

Дейвид Грийн, адвокат: Това е победа за всеки, който вярва във върховенството на парламентарната демокрация. Никога не съм оспорвал резултата от референдума, напротив - аз също гласувах за излизането. Тук обаче не става дума за политика, а за това какво е най-доброто решение за бъдещето на страната ни.

Съдебният състав е категоричен - толкова значим въпрос, като напускането на ЕС не може да бъде взет еднолично от правителството. Решението предизвика бурни реакции сред привържениците на напускането.

Лиъм Фокс, министър на търговията: Разочаровани сме. Страната гласува за напускане на ЕС. Референдумът беше признат за легитимен. Длъжни сме да уважим волята на народа.
;

Според ищците, които заведоха делото, излизането от ЕС ще премахне основни права, включително това на свободно придвижване в общността.

Джина Милър, главен ищец: Надяваме се дебатът в парламента да внесе малко здрав разум по темата.

Днешното решение може и да забави плановете на кабинета Мей, но окончателният отговор на въпроса кой ще решава съдбата на Великобритания ще стане ясен най-рано през декември, когато се очаква делото да бъде обжалвано.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реджеп Ердоган обвини Германия, че е станала убежище за терористи
Реджеп Ердоган обвини Германия, че е станала "убежище за терористи"
Юбилейна изложба на художници от Благоевградска област
Юбилейна изложба на художници от Благоевградска област