НОВИНИ

Топовни салюти в Лондон откриват срещата на върха на Общността на нациите

С 53 оръдейни изстрела, колкото са страните членки на Общността на нациите, в Лондон беше открита срещата на върха на организацията, за последен път под председателството на британската кралица Елизабет Втора.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
18:50, 19.04.2018
Чете се за: 00:29 мин.
По света

Кралица Елизабет, която в събота ще навърши 92 години, е символичен председател на Общността на нациите, откакто се е възкачила на трона - през 1952 г.

Тъй като председателството на общността, за разлика от короната, не е наследствено, кралицата призова държавните и правителствени ръководители да изберат на нейно място сина ѝ принц Чарлз. Това се очаква да стане утре.

Кралица Елизабет II: Ако продължим да ценим и поддържаме сътрудничеството си, вярвам, че ще осигурим по-безопасен, процъфтяващ и устойчив свят за онези, които идват след нас.

Общността на нациите се състои предимно от бивши колонии и доминиони на бившата Британска империя. Решенията на 53-ата лидери често впоследствие придобиват глобален характер. Така преди две години те се споразумяха за мерки срещу глобалното затопляне и това спомогна за сключване на Парижкото споразумение за климата. Този път се очаква Общността на нациите да вземе мерки срещу замърсяването на океаните.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Призиви за масови протести срещу реформите на Макрон
Призиви за масови протести срещу реформите на Макрон
Синдикатите в МВР искат по-строги санкции за агресия спрямо полицаи
Синдикатите в МВР искат по-строги санкции за агресия спрямо полицаи