НОВИНИ

Тотален срив на преките чуждестранни инвестиции в България, сочи отчет на БКС

Огромен спад на преките чуждестранни инвестиции у нас. Това отчитат от Българската стопанска камара, базирайки се на отчет за периода 2007 - 2017 година. Трендът се задълбочава и през настоящата 2018-та година, като за първото полугодие инвестициите са 2 пъти по-малко, в сравнение с миналата.

Виктория Бояджиева
от Виктория Бояджиева БГНЕС
13:51, 28.08.2018 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

За 10 години чуждестранните инвестиции намаляват почти 10 пъти. На влизане в Европейския съюз са били близо 18 милиарда лева. Или 27% от Брутния вътрешен продукт. Най-ниската стойност е отчетена през миналата година - около 1 милиард и 860 милиона лева, което е по-малко от 2% от Брутния вътрешен продукт. Според експерти, идеалният размер на инвестициите е 10% от Брутния вътрешен продукт.

Камен Колев, заместник-председател на БСК: Това означава 10 милиарда лева
;

През 2007 година дялът на чуждестранните инвестиции към този на местните вложения е бил 98,6% към 1,4%. За миналата година резултатът е напълно противоположен - 9,8% към 90,2%. Освен това се оказва, че най-големият инвеститор е българският емигрант.

Радосвет Радев - председател на БСК: Българите извън България превеждат повече пари годишно, отколкото са преките чуждестранни инвестиции.
;

Миналата година са изпратили на близките си 2 милиарда и 254 милиона лева. След тях, най-много у нас са влагали холандци, германци и швейцарци. Най-вече са инвестирали в преработваща промишленост, търговия, застрахователни и банкови услуги. Статистиката показва още, че се справяме малко по-добре от Румъния, но в миналото сме имали много по-голяма преднина.

Радосвет Радев, председател на БСК: Една Сърбия, която е абсолютно съизмерима като население и с по-малка територия от България, реализира чудовищни чуждестранни инвестиции.

Идва въпросът "Защо".

Според Стопанската камара у нас липсват квалифицирани кадри, имаме лоша инфраструктура и утежнена бизнес-среда. Към тях се добавят липса на електронно правителство, мудно правораздаване и корупция.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Окончателно: Прекратиха наказателното дело за наводнението в кв. „Аспарухово“
Окончателно: Прекратиха наказателното дело за наводнението в кв. „Аспарухово“
Управителят на дупнишката фирма твърди, че не са асфалтирали участъка до Своге
Управителят на дупнишката фирма твърди, че не са асфалтирали участъка до Своге