НОВИНИ

Трансграничен проект търси жени от Русенско за работа в Румъния

Жените с малки деца се чувстват по-несигурни и по-трудно си намират работа. Това показва анкета, направена от две организации - българска и румънска. Целта е да се очертае профилът на безработните жени в региона Русе - Слатина и по-лесно да се реализират на пазара на труда.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
18:39, 30.11.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас
трансграничен проект търси жени русенско работа румъния

Да се повишат уменията и да се помогне на 240 безработни жени от Русе и румънския град Слатина в търсенето на работа. Това трябва да се случи до октомври следващата година по трансграничния проект.

До този момент в Русенско са анкетирани 50 жени - повечето от тях дълго време са били домакини, или им липсва достатъчно квалификация, не са се справили на интервюта или са се почувствали дискриминирани, защото вместо тях са избрали мъже. По проекта ще им предложат подкрепа в търсенето на работа:

Катерина Кутинчева - управител на фондация „Идеино развитие": Представяне на интервю, освен да се регистрират на бюрото по труда, как те могат по друг начин да си намерят работа - например да търсят в интернет, да се запишат в частни трудови борси, да потърсят консултант човешки ресурси.

Безработните жени ще получат информация как могат да си търсят работа и в Румъния. Краси Лазарова е икономист, отскоро е на пазара на труда и казва, че трансграничният вариант за нея също е вариант.

Краси Лазарова: Интересувам се от някакви възможности за развитие на бизнес…Търся нещо по-различно, нещо, което да ме задоволява.

Елена Георгиева все още е по майчинство, но вече си търси работа. Има опит като продавачка, сервитьорка, има стаж в строителна фирма.

Елена Георгиева: Като цяло съм отворена към нови неща, към каквото и да е, стига да с добро работно време. Всичко мога да науча, интересувам се от много неща.

За повечето безработни жени Румъния не е опция за търсене за работа, въпреки че там минималната работна заплата в момента е 600 лева. Като пречки посочват чуждия език и отдалечеността от Русе.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи фестивал на греяното вино в Пловдив
Първи фестивал на греяното вино в Пловдив
Раздадоха наградите Валя Крушкина
Раздадоха наградите "Валя Крушкина"