НОВИНИ

Тръмп е готов да блокира правителството, за да построи стената с Мексико

Американският президент заяви, че ако трябва ще блокира правителството, но ще построи стената по границата с Мексико. Доналд Тръмп направи изказването на митинг във Финикс под мотото от неговата предизборна кампания "Да направим Америка велика отново". Външният министър на Мексико коментира, че стената не е на дневен ред в отношенията със Съединените щати.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:49, 23.08.2017
Чете се за: 01:12 мин.
По света

Митингът във Финикс беше в традиционния вече стил - с многохилядно множество твърди и ентусиазирани привърженици на стила, идеите и политиката на президента Тръмп. Речта му пред тях беше по всички актуални теми от вътрешната и външната политика. На първо място - голямото му предизборно обещание за "красива" - по думите му - стена на южната граница.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: "Ще построя тази стена. Сега демократите - обструкционисти искат да не го правя. Но - повярвайте ми - ако трябва ще блокираме работата на правителството, но ще построим стената."

Конгресът обаче макар и контролиран от републиканците - засега отказва да отпусне средства за стената. Президентът даде ясно да се разбере, че ще помилва и бившия шериф от окръг Марикопа, в който влиза и Финикс Джо Арпайо, осъден за крайните си действия срещу нелегални имигранти. Арпайо подкрепи Тръмп и дори участва в предизборната му кампания миналата година.

Относно критиките по адрес на изказването му, че ще отвърне с огън и жупел на Пхенян, Тръмп обяви,че думите му са имали ефект.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: „Някои хора казаха - твърде остър тон. Не, не беше достатъчно остър. Но Ким Чен Ун, признавам - аз вярвам, че той започна да ни уважава. Този факт заслужава уважение. И може би - вероятно не - но може би нещо положително ще излезе от това. "

Относно критиките по адрес на изказването му, че ще отвърне с огън и жупел на Пхенян, Тръмп обяви,че думите му са имали ефект.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Някои хора казаха - твърде остър тон. Не, не беше достатъчно остър. Но Ким Чен-ун, признавам - аз вярвам, че той започна да ни уважава. Този факт заслужава уважение. И може би - вероятно не - но може би нещо положително ще излезе от това.

"Да строим мостове, не стена" - с подобни плакати противниците на идеите на президента излязоха по улиците на Финикс. Според местни медии, те са били няколко хиляди.

Демонстрантите замеряха полицаите с бутилки и камъни, силите на реда ги разпръснаха с лютив спрей.

Междувременно комитетът за премахване на расовата дискриминация към Върховния комисариат на ООН по правата на човека, без да спомене президента Тръмп, препоръча на американското правителство и на "на висшите политически и обществени фигури, да отхвърлят и осъдят недвусмислено и безусловно расисткия език на омразата".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Каква е причината за замърсяването на река Чая
Каква е причината за замърсяването на река Чая
Децата навлизат в дебрите на интернет на все по-ранна възраст
Децата навлизат в дебрите на интернет на все по-ранна възраст