НОВИНИ

Тръмп е предизвикателство за Европейския съюз

Администрацията на новия американски президент Доналд Тръмп е предизвикателство за Европейския съюз, наред със заплахите от тероризма и климатичните промени. Това заяви френският президент Оланд след разговори с канцлера Меркел в Берлин.

bnt avatar logo
от БНТ
17:35, 27.01.2017
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Двамата лидери подчертаха необходимостта от европейско единство пред съвременните външни и вътрешни заплахи, включително възхода на популизма в Европа и отстъплението на Вашингтон от принципите на свободната търговия. Меркел и Оланд отдадоха почит на жертвите от терористичния акт на коледния базар в германската столица. Срещата им бе част подготовката на европейската среща на върха в Малта другата седмица по последиците от Брекзит. През март пък ще бъде отбелязана 60-тата годишнина от Римския договор.

Франсоа Оланд - президент на Франция: Честно казано има предизвикателства от новата американска администрация. Те засягат търговските правила и нашата позиция по уреждане на конфликтите в света. Разбира се, трябва да разговаряме с Доналд Тръм, защото той бе избран за президент, но трябва да го правим с европейска убеденост и при отстояване на нашите интереси и ценности.
Ангела Меркел - канцлер на Германия: Свидетели сме на драматична и бърза промяна в условията на нашите глобални рамки. Трябва да отговорим на тези предизвикателства при защита на нашето либерално-демократично общество, защита на свободната търговия, да отговорим и на икономическите предизвикателства, произтичащи от нарастващата конкуренция на развиващите се страни.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лекари и медицински сестри търсят в онкологичната болница в Благоевград
Лекари и медицински сестри търсят в онкологичната болница в Благоевград
Нормална обстановка на граничния пункт Кулата-Промахон и днес
Нормална обстановка на граничния пункт Кулата-Промахон и днес