Тръмп обяви извънредно положение в защита на телекомуникационните мрежи на САЩ

Американският президент Доналд Тръмп обяви извънредно положение за защита на телекомуникационните мрежи на Съединените щати от чуждестранни заплахи.

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
09:00, 16.05.2019 (извънредно)
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Доналд Тръмп подписа изпълнителна заповед за извънредно положение в защита на телекомуникационните мрежи на САЩ от чуждестранни заплахи.

С указа се забранява на американски компании да използват телекомуникационно оборудване, произведено от компании, които могат да представляват опасност за сигурността на страната.

Решението е смятано за част от по-широките усилия да се забрани достъпа на китайския технологичен гигант „Хуауей“ до американския пазар.

;

Вашингтон смята, че оборудване на третия по големина производител на смартфони може да се използва от Китай за шпионаж. През август миналата година Тръмп подписа указ, който забранява на правителствените агенции да използват оборудване, произведено от тази и още една китайска компания.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: Имахме леки спречквания с Китай, защото от десетилетия към нас се отнасяха несправедливо. Отдавна това трябваше да се промени и сега го правим. Ние сме в изключително силна позиция. Години наред губехме между 300 и 500 милиарда долара годишно от Китай и търговията с Китай. Не можем повече да го допускаме.

„Хуауей“ и свързаните с нея 70 юридически лица са включени в черен списък на американското министерство на търговията.

В отговор китайската технологична компания обяви, че ограниченията нарушават правата ѝ.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Масови протести в Бразилия срещу съкращаване на разходите за образование
Масови протести в Бразилия срещу съкращаване на разходите за образование
МВР: Има вероятност и второто убийство в Костенец да е дело на Стоян Зайков
МВР: Има вероятност и второто убийство в Костенец да е дело на Стоян Зайков