НОВИНИ

Тръмп ожесточи нападките си срещу Обама за руската намеса в изборите в САЩ

Президентът на САЩ Доналд Тръмп ожесточи нападките срещу предшественика си Барак Обама, който според медии е бил уведомен още през август 2016 г. за намеса на Русия в американските президентски избори, и го упрекна, че не е действал своевременно, предаде Франс прес.

тръмп ожесточи нападките обама руската намеса изборите сащ
bnt avatar logo
от БНТ
21:02, 25.06.2017
Чете се за: 00:57 мин.
По света

"Това е невероятно. Ако е имал информацията, защо не са направили нищо? Трябвало е да направи нещо", заяви Тръмп в интервю за телевизия Фокс, записано в петък и излъчено днес.

Според петъчния вестник "Вашингтон пост", ЦРУ е предупредило Барак Обама още през август 2016 г., че кибератаките срещу Демократическата партия са били извършени по заповед на руския президент Владимир Путин с цел да навреди на Хилари Клинтън и да помогне на Доналд Тръмп да спечели изборите на 8 ноември.

"Служител от правителството на Обама казва, че са "запецнали" за действия срещу руската намеса в изборите. Не са искали да навредят на Хилари ли?", запита Тръмп в Туитър вчера.

"След като много преди изборния ден през 2016 г. е казано на Обама, че руснаците се месят, защото не е била взета никаква мярка? Съсредоточете се върху тях, не върху Т" (Тръмп), написа той в друг туит вчера.

Тръмп туитна в петък: "Току-що се разкри: правителството на Обама е знаело много преди 8 ноември за намесата на Русия в изборите. Но не е направило нищо. ЗАЩО?"

Тръмп никога не се е съгласявал с изводите на американските разузнавателни служби, публикувани през октомври и януари, че Русия се е намесвала в президентските избори в САЩ по нареждане на Владимир Путин чрез кибератаки и медийна кампания, отбелязва АФП.

Представители на демократите също изразиха съжаление днес, че Обама не е действал по-рано срещу Москва.
"Предвид сериозността на станалото, правителството е трябвало да реагира по-рано срещу Русия, по-рано да действа за възпиране и санкциониране на Русия, това е сериозна грешка", заяви по Си Ен Ен водещият демократ в комисията за разузнаването в Камарата на представителите Адам Шиф.

Обама обяви санкции срещу Русия заради тази намеса на 29 декември, като експулсира 35 руски дипломати, смятани за агенти на разузнаването.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Очаква ни гореща седмица
​Очаква ни гореща седмица
Правителството в Рим прие указ за спасяване на две банки, застрашени от фалит
Правителството в Рим прие указ за спасяване на две банки, застрашени от фалит