Заради изобилния улов тази есен цените на прясната риба чувствително паднаха. През последната седмица варненските рибари се хвалят с рекорден улов на чернокоп, който се търгува на рибната борса в града по 6 лева за килограм, което е двойно по-евтино от...
Заради изобилния улов тази есен цените на прясната риба чувствително паднаха. През последната седмица варненските рибари се хвалят с рекорден улов на чернокоп, който се търгува на рибната борса в града по 6 лева за килограм, което е двойно по-евтино от обичайното.
Чернокопът е основен улов през последната седмица. Търговците са затрупани от прясна риба, а големите количества са свалили цените. Така например, на Рибната борса на Централния кооперативен пазар във Варна, в началото на септември, чернокопът вървеше по 15 лева. Днес цената му е повече от два пъти по-ниска. Рибарските корабчета се връщат с поне тон улов, а тези, които работят с лодки, вадят по 350-400 килограма на влизане в морето. Заради ниските цени печалбата на рибарите няма да е голяма, затова пък сега е златно време за търговците и за всички, които обичат черноморска риба.
Георги Чунгаров е рибар от 20 години, но рядко се радва на такъв богат улов. Според него добрата популация се дължи на топлото време и на водата, която тази година е сравнително чиста.
Сафрид, чернокоп и паламуд са основните видове риба, които през този сезон пълнят мрежите на рибарите по Северното Черноморие. Пазарът е добър, но цените са ниски, оплакват се те.
На Рибната борса във Варна хората купуват основно прясно уловена риба, без да се интересуват от замразената. Възползват се от ниската цена, за да се запасят за зимата.
Сред клиентите почти няма собственици на заведения, споделиха търговците. През лятото бизнесмените зареждат наедро и правят големи обороти, но след приключването на сезона купуват съвсем малки количества, направо от рибарите.
Скоро обаче уловът ще намалее и цените ще скочат, прогнозират търговците, защото пасажите с чернокоп започнаха да се премрестват на юг към Бургаския залив.
През последните дни и цената на паламуда е паднала двойно и се търгува за 8 лева килограма, дори най-деликатесната риба – калканът, поевтиня и вместо за обичайните 28 лева за килограм, сега се продава за 22. Рекордното поевтиняване, обаче, е кратковременно и няма да се отрази на рибните ястия в заведенията във вътрешността на страната. Транспортът оскъпява морските дарове, дори когато са от родното море. От десетина рибни ресторанта в София, например, само един се е похвалил в сайта си, че е заредил прясна черноморска риба.