НОВИНИ

Ципрас призова да се гласува за прогресивните сили

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас определи като изключително важен втория тур на местните избори и призова избирателите да гласуват в подкрепа на прогресивните кандидати за кметове и префекти. Той заяви това след като гласува. Първият тур на изборите се проведе заедно с гласуването за Европейски парламент миналата седмица.

bnt avatar logo
от БГНЕС
15:59, 02.06.2019
Чете се за: 00:46 мин.
По света
ципрас призова гласува прогресивните сили

„Призовавам гражданите да изберат прогресивните кандидати за кметове и префекти там, където се провежда балотаж. Изберете местна власт, която има авторитет и сериозно ще се отнесе към решаването на вашите проблеми по места“, заяви Ципрас, чиято партия участва във вота в коалицията „СИРИЗА-прогресивен алианс“.

Гърците трябва да изберат ръководители на 13 региона и 332 общини за 4-годишен срок, който започва на 1 септември 2019 г. и приключва на 31 август 2023 г. На първия тур вече бяха избрани кметове на 107 общини в цялата страна и префекти на шест региона – Централна Македония, Западна Македония, Тесалия, Епир, Южни Егейски острови и Крит. На Крит победи досегашният губернатор на острова Ставрос Арнаутакис от Сириза. В останалите пет региона победа удържаха представителите на опозиционната „Нова демокрация“.

На втория тур гърците трябва да изберат кметове на 229 общини и префекти на 7 региона. Изборите ще продължат до 19.00 часа местно и българско време, след което ще бъдат обявени първите екзит полове.

Резултатите от този вот ще бъдат важни за предстоящите след около месец парламентарни избори. Ципрас вече обяви, че, след като станат ясни окончателните резултати от местните избори, той ще отиде при президента Прокопис Павлопулос с искане да разпусне парламента и да насрочи парламентарни избори, които най-вероятно трябва да се проведат на 7 юли.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Майк Помпео: САЩ са готови на диалог с Иран без предварителни условия
Майк Помпео: САЩ са готови на диалог с Иран без предварителни условия
Анди Руис изуми света! Нокаутира Джошуа (видео)
Анди Руис изуми света! Нокаутира Джошуа (видео)