НОВИНИ

Цивилни напускат обстрелваните градове в Сирия

Втори ден от турската военна операция в Северна Сирия. Президентът Ердоган заплаши да отвори вратите за над 3 млн. бежанци към Европа. Според турските медии са убити над 100 кюрдски бойци. Има данни за цивилни жертви, сред тях и деца. Политическият натиск върху Турция за прекратяване на операцията се засилва. Повече за развитието и реакциите вижте от международния ни редактор Теодора Гатева.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
18:21, 10.10.2019
Чете се за: 01:41 мин.
По света

Последните данни са за ожесточени сражения в централната част на граничната зона - около градовете Рас Ал Аин и Тел Абаяд. Поразени са десетки стратегически цели, сред които магистрални електропроводи, както и нефтено находище.

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че целта е създаване на зона за сигурност, в която да бъдат заселени около два от общо 3,6 милиона сирийски бежанци, които сега се намират на турска територия.

Анализатори обаче смятат, че причина за операцията, наречена "Извор на мира" са опасенията на Ердоган от вътрешен сепаратизъм и от обособяване на кюрдите в Сирия в отделна държава.

Днес той заплаши, че ако натискът върху Анкара продължи, той ще пусне милионите бежанци в Европа.

Реджеп Ердоган, президент на Турция: Хей, Европейски съюз, вземете се в ръце. Ще го кажа отново. Много е просто - ако се опитате да наречете тази операция "инвазия", ние ще отворим вратите за 3,6 милиона бежанци към вас.

Според Реджеп Ердоган, всички които не одобряват "Извор на мира" не са обективни. Той посочи, че и ЕС, и Саудитска Арабия, и Египет имат собствени тежки проблеми и ги призова да решат тях, преди да съдят Турция.

Той отново акцентира, че идеята е създаване на зона за сигурност и запазване на териториалната цялост на Сирия. Демилитаризирана зона беше обособена след първите две военни офанзиви на Анкара в Сирия - "Щитът на Ефрат" и "Маслинова клонка".

;

По-рано държавният секретар на САЩ Майк Помпео, заяви, че Турция не е получавала разрешение от Вашингтон за действие.

Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Това просто не е вярно. Съединените щати не са давали зелена светлина на Турция.

Граничните райони в северна Сирия са атакувани по въздух и суша. Водят се ожесточени сражения. Към турските военни се присъединяват части от Свободната сирийска армия. Противостоят им кюрдските Сирийски демократични сили, чийто верен съюзник в борбата срещу ИД бяха САЩ.

Преди дни обаче Вашингтон изтегли военните си от района и така на практика даде възможност на Турция да действа. Част от кюрдските Сирийски демократични сили са Силите за защита на народа - тях Анкара приема за подразделение на забранената в Турция кюрдска работническа партия, която от години се бори за автономия.

Турските кюрди призоваха за мир, а жителите на Турция са разединени по отношение на офанзивата.

Илкнур Аканлар, жител на Истанбул: Не одобрявам тази операция в тези икономически условия, защото когато свърши, всичко ще е по-зле.
Адем Четин, жител на Истанбул: Ако Турция се опитва да предотврати формирането на нова държава, е закъсняла. Трябва да действа много бързо.

Има опасения, че турските сили са поразили затвор, от който са избягали членове на ИД. Кюрдските сили призоваха за пълна мобилизация. А жителите на засегнатите райони панически напускат домовете си.

;

Франция и Италия привикаха днес турския посланик. На спешно заседание Съветът за сигурност на ООН ще разгледа действията на Турция в Сирия. Опасенията са, че сега Ислямска държава ще се активизира отново, както и че е възможно хиляди чуждестранни бойци да поемат към Европа, което би застрашило сигурността на Стария континент.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Прокуратурата проверява две версии за спирането на програма Хоризонт
Прокуратурата проверява две версии за спирането на програма "Хоризонт''
България ще губи 510 млн. евро на година от пакета Макрон
България ще губи 510 млн. евро на година от пакета "Макрон"