НОВИНИ

Цвета Караянчева се срещна с японския премиер в Токио

България и Япония да удвоят усилията си за увеличаване на японските стратегически инвестиции у нас, търговския стокообмен и броя на туристите. Около тази позиция се обединиха председателят на парламента Цвета Караянчева и японският премиер Шиндзо Абе на днешната им среща в Токио. Българска делегация е на официално посещение в Япония по покана на Горната камара на парламента.

Надежда Василева
от Надежда Василева оператор: Лъчезар Ораков
19:25, 20.11.2018
Чете се за: 01:10 мин.
По света

Опитен стратег във вътрешната политика и предпазлив и прагматичен дипломат в международен план. Така анализатори определят японския премиер Шиндзо Абе. Пред него българските депутати отново подчертаха, че Япония е важен инвеститор за страната ни.

Цвета Караянчева, председател на Народното събрание: Говорихме за бизнес отношенията и инвестициите в България. Министър-председателят Абе знае за добрата бизнес среда, която има в България и за фирмите, които успешно работят и реализират продукции. Затова се уговорихме да продължим в същата посока, японски фирми да намерят място на българския пазар и в България да инвестират.

Шиндзо Абе припомни посещението си в България преди месеци.

Шиндзо Абе - министър-председател на Япония: Благодаря за топлото гостоприемство. Надявам се и чрез вашето посещение в Япония двустранните отношения да се развиват все повече в най-различни сфери.

Японският премиер потвърди ангажимента през февруари догодина да бъде проведен семинар за превенция на риска при бедствия и кризисни ситуации за страните от Западните Балкани. А българските депутати дадоха висока оценка за японската позиция за интеграция на държавите от региона и за единна и силна Европа.

Шиндзо Абе влиза в историята като най-младия премиер на Япония. През този мандат той начерта план за икономически подем на страната. Търпи критики обаче, че този план е в полза на големите компании и не е достатъчно ефективен за обикновените хора.

Едно от предизвикателствата пред японския премиер е големият държавен дълг на страната. Въпреки това обаче кабинетът на Шиндзо Абе за поредна година предвижда ръст на разходите в бюджета. Българските депутати днес разговаряха и със свои колеги от Горната камара на японския парламент и разгледаха пленарната зала.

Хироши Йошида - Председател на Групата за приятелство с България в японския парламент: България и Япония са далече една от друга, но имат обща черта - това е трудолюбието. Чрез него можем да развиваме нашите отношения на основата на историята и културата. Най-важното е да има доверие, особено за сътрудничеството в икономическата сфера.

България и Япония. Две много различни страни с богата история и с общо бъдеще.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна вечер на протест пред Министерския съвет
Поредна вечер на протест пред Министерския съвет
Майка на дете с увреждания: Протестът не трябва да има директор, а каузи
Майка на дете с увреждания: Протестът не трябва да има директор, а каузи