НОВИНИ

Цветан Цветанов: Калфин направи една добра стъпка за пенсионната реформа

От конгреса на БСП и начина, по който беше избран новият председател, смятахме, че това може да бъде очаквана политика като решение на АБВ. Знаете, че днешното правителство е една конструкция, която винаги е под напрежение, но е важно основата да бъде стабилна и да продължим напред - това заяви в студиото на "Денят започва" зам.-председателят на ГЕРБ и председател на ПГ Цветан Цветанов.

bnt avatar logo
от БНТ
08:43, 11.05.2016
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

- Как си обяснявате мотивите за напускането на АБВ?

Цветан Цветанов: Винаги, когато един вицепремиер или министър напуска кабинета практиката в България е да се говори лошо. ПГ на ГЕРБ подкрепяше Ивайло Калфин и той направи една добра стъпка за пенсионната реформа и тя беше с подкрепата на всички парламентарно представени групи, които формират мнозинството. Калфин е един изключително добър експерт. Смятам, че когато се правят реформите, те трябва да се подкрепят солидарно от всичките парламентарно представени групи. Мога да кажа, че в този период на съвместно управление ние сме имали и напрежения, които са били генерирани от някои от политическите субекти, които формираме парламентарното мнозинство. ГЕРБ е най-голямата парламентарна група и отговорността за всичко това, което се случва в днешното управление се трупа на ГЕРБ като негатив, защото, когато има успешна политика всеки си приписва заслугата, но малко са тези, които се сещат за реалната ПГ на ГЕРБ, която винаги осигурява и кворума и тези реформи, които са необходими за страната и няма как да не бъдат направени без това консолидирано мнозинство, което имаме.

- Оттеглянето на АБВ пада върху вашата глава. Губите мнозинството чисто математически. Как ще продължи работата на управляващото мнозинство в парламента?

Цветан Цветанов: От добрия диалог, който имаме с голяма част от парламентарните групи в НС мога да ви кажа, че в много от текстовете не би трябвало да имаме проблем при гласуванията. Уверявам ви, че имаме достатъчно стабилно мнозинство, което ще може да продължи да управлява страната.

- Калфин смята, че не е време за предсрочни избори...

Цветан Цветанов: Калфин е ценен като експерт, а не като политическо лице. Но той е един изключително дисциплиниран човек и той се съобразява с политическите решения, които се взимат от АБВ.

- Има ли опит за дестабилизация?

Цветан Цветанов: Винаги се създават предпоставки за тълкования или за изводи, които могат да водят до дестабилизация. Когато преди 1 месец в България вече пристигна корабът, който вече е в Черно море, за да се направят проучванията за газ и нефт, тогава премиерът заяви, че под една или друга форма би могло да доведе до една дестабилизация или опити за дестабилизация от определени политически формации, които никога досега не са си позволявали да правят подобни проучвания в Черно море.
;

Вижте целият разговор с Цветан Цветанов в "Денят започва"!

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мъж намушка четирима в щата Масачузетс
Мъж намушка четирима в щата Масачузетс
Сенатът в Бразилия решава съдбата на Дилма Русеф
Сенатът в Бразилия решава съдбата на Дилма Русеф