НОВИНИ

Турски изтребители удариха цели на "Ислямска държава" в Сирия

Турски изтребители удариха цели на "Ислямска държава" в Сирия, след като днес две ракети, изстреляни от контролирана от джихадистите територия, паднаха в турския граничен град Килис и раниха няколко души, предадоха Ройтерс и ТАСС.

bnt avatar logo
от БТА
18:57, 22.09.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света
турски изтребители удариха цели ислямска държава сирия

Шест души, пет от които деца, пострадаха, след като ракета падна на оживена търговска улица. Това бе първото ракетно нападение в Килис, след като подкрепяни от Анкара бунтовници прогониха бойците от "Ислямска държава" от южната част на турско-сирийската граница по-рано този месец, отбелязва Ройтерс.

Двама души - възрастен турчин и сирийско дете, бяха ранени от втора ракета, изстреляна от сирийска територия под контрола на "Ислямска държава", съобщава ТАСС. Ранените са откарани в болница и са без опасност за живота, съобщи валийството на Килис. Пострадалите при първото нападение също са вън от опасност, съобщи по-рано кметът на Килис Хасан Кара.

След първото ракетно нападение турската армия отговори с артилерийски обстрел по позиции на "Ислямска държава" в Сирия. Според източници от турската армия артилерийски установки са дали 64 залпа срещу два района, откъдето бойците на "Ислямска държава" обстрелват град Килис. В резултат на ударите "са били неутрализирани голям брой бойци на ИД и са унищожени техни огневи позиции", се казва в съобщение на Генералния щаб на турската армия.

Килис е дом на значителен брой сирийски бежанци, които избягаха в съседна Турция от гражданската война в родината им.

От януари досега при трансграничен обстрел от Сирия в Килис са загинали 21 души и са били ранени 80, според източници от силите за сигурност.

Този месец турски танкове навлязоха в Сирия от окръг Килис в рамките на операция, наречена "Ефратски щит", която помогна на подкрепяни от Турция бунтовници да прогонят "Ислямска държава" от 90-километрова ивица по турската граница. Въпреки това територията, контролирана от бунтовниците, е ограничена и присъствието на "Ислямска държава" на юг се запазва, посочва Ройтерс.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Километрични задръствания в района на Витиня
Километрични задръствания в района на Витиня
Километрични опашки от чакащи автомобили на АМ Струма
Километрични опашки от чакащи автомобили на АМ "Струма"