НОВИНИ

Турски офицери от НАТО поискаха убежище в Норвегия

Група турски офицери от НАТО, както и дипломати, поискаха от Норвегия политическо убежище, съобщава местният в. „Верденс ганг“. Според изданието турските граждани, за които става въпрос, са работили в Норвегия до миналата есен, когато Анкара е поискала от тях да се върнат в родината, за да бъдат разпитани във връзка с опита за преврат в страната през юли. Никой обаче не е посмял да се върне, страхувайки се за живота си.

турски офицери нато поискаха убежище норвегия
bnt avatar logo
от БНТ
10:12, 13.01.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

В момента турските военни и дипломати живеят на тайни места в различни части на страната. Те са потвърдили пред вестника, че вече са се обърнали към норвежката миграционна служба и полицейската служба за работа с чужденци с искане за убежище.

„Да се върнем сега е невъзможно. Уволнен съм от работата си в Норвегия, паспортът ми е анулиран. Ако тръгна назад ще ме арестуват, рискувам да бъда подложен на насилие, а може да ме принудят да дам фалшиви показания. В турските затвори хора умират по неизвестни причини“, казва пред норвежкия вестник един от потърсилите убежище.

В същото време от правосъдното министерство в Осло не коментират съобщенията.

„Не можем да потвърдим или отречем дали някой се е обръщал към нас за убежище, камо ли да говорим за каквото и да е било финално решение или причина“, заяви пред изданието представител от ведомството.

След неуспешния опит за преврат в Турция на 15 юли властите в страната предприеха масови чистки срещу мрежата от поддръжници на сочения за организатор Фетхулах Гюлен. Досега отстранени от работа са над 100 000 души, а над 40 000 са арестуваните. Голяма част от тях са служители на армията, полицията, медиите, държавната администрация.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разследват за организирана група за взимане на подкупи на митница Варна
Разследват за организирана група за взимане на подкупи на митница "Варна"
Ромите празнуват Банго Васил
Ромите празнуват Банго Васил