НОВИНИ

Турският премиер подава оставка на 22 май

Турският премиер Ахмет Давутоглу ще се оттегли от поста председател на Партията на справедливостта и развитието. Това ще стане на извънреден конгрес на управляващата партия на 22 май.

bnt avatar logo
от БНТ
14:46, 05.05.2016 (извънредно)
Чете се за: 00:33 мин.
По света

Решението е взето на заседание на Централния управителен съвет на партията днес по обяд. Ахмет Давутоглу потвърди, че няма да се кандидатира за лидерския пост на предстоящия конгрес. Това на практика разчиства пътя и за смяната му от премиерския пост.

Предположенията за оттегляне на премиера се появиха след слуховете за разрив между него и президента Ердоган в последните месеци и се засилиха след разговора между двамата снощи.

По-рано президентският съветник Джемил Ертем отхвърли възможността след смяната на лидера на управляващата партия да бъдат проведени предсрочни избори. Пред турската телевизия Ен Те Ве той коментира, че страната ще продължи плавно пътя си до края на мандата на правителството, който изтича през 2019 година.

Ахмет Давутоглу, министър-председател на Турция: Взех решение да напусна поста председател на Партията на справедливостта и развитието. Не планирам да се кандидатирам на предстоящия партиен конгрес. Конгресът на нашата партия трябва да е в дух на единство и солидарност. Не на раздори. Защото залогът е не само съдбата на партията, а и съдбата на Турция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ДСБ критикуват управлението на летище София
От ДСБ критикуват управлението на летище София
Борисов подкрепи исканията на българите в чужбина за Изборния кодекс
Борисов подкрепи исканията на българите в чужбина за Изборния кодекс