НОВИНИ

Турция официално избира премиер

Извънреден конгрес на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието, ще се проведе днес. 1470 делегати ще трябва да гласуват по единствената точка от дневния ред - избор на нов лидер на партията. В началото на месеца настоящият председател и премиер - Ахмет Давутоглу обяви, че се оттегля от поста. Очаква се днешния конгрес да затвърди вече посочения като наследник на поста транспортен министър Бинали Йълдъръм.

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
11:12, 22.05.2016
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Близка дружба и взаимно доверие - това демонстрираха Давутоглу и Ердоган в продължение на години. Отказът на премиера да подкрепи идеята на Ердоган за президентска република обаче се превърна в камъка на раздора между двамата лидери.

На 4-ти май разговаряха в продължение на близо два часа, а ден по-късно турският премиер заяви, че ще се оттегли от председателското си място в ПСР. Това на практика означаваше и че страната ще има нов премиер.

Напрежение между двамата първи мъже в Турция има и заради външната политика на страната, а също така и по въпроса за свободата на словото. Макар и да не е заявявал ясна позиция, отиващият си премиер няколко пъти е намеквал, че не подкрепя преследването на журналисти.

Политически анализатори наричаха Давутоглу "човекът на Вашингтон в Анкара". В качеството си на външен министър той беше в основата на преговорите на Турция с ЕС, създава близки отношения с американския държавен секретар Джон Кери и германския канцлер Ангела Меркел.

Очаква се днес да стане официална номинацията за председател на партията и за премиер на близкия до президента транспортен министър Бинали Йълдъръм. Той е верен съюзник на Ердоган, ръководил е определяните като мегаломански транспортни проекти на настоящия президент. Очаква се да го подкрепи и в амбициите му за президентска република, което окончателно да бетонира Ердоган във властта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мащабен ремонт на площад „Централен“ в Пловдив
Мащабен ремонт на площад „Централен“ в Пловдив
Дунав /Русе/ се завърна във футболния елит
Дунав /Русе/ се завърна във футболния елит