Учени от университета на Орегон доказаха, че хората могат да усещат шести вкус, характерен за богатите на въглехидрати храни, съобщи Сайънс алърт.
Откритието не само добавя нов вкус към познатите досега пет - солено, сладко, кисело, горчиво и умами, но може и да обясни защо толкова обичаме съдържащите скорбяла храни.
Учените определят новия вкус като скорбялен - характерен за сложните въглехидрати, като тези в хляба, ориза и макароните.
Досега се смяташе, че хората не могат да разграничат вкуса на въглехидратите, защото те се разграждат много бързо и остава само вкусът на захарните молекули, които ги изграждат.
Екипът се надява да открие и рецепторите на езика, които улавят шестия вкус.
През 2015 г. американски учени откриха доказателства, че мазнината също има вкус, който, макар и да е слаб, засилва останалите по същия начин като горчивината.
Наблюдаваха избухване от черна дупка с яркост 10 трлн. пъти по-голяма от тази на Слънцето
Европейската ракета-носител "Ариана 6" стартира успешно със спътник за наблюдение на Земята
Проф. Пимпирев: Антарктида е лакмусът на климата, тя е най-голямата лаборатория на открито
Майката на 19-годишния шофьор, прегазил трима души в Разград: Ще си изтърпи каквото трябва
България получи 438,6 млн. евро по Плана за възстановяване и устойчивост