НОВИНИ

Училище по киберсигурност в Блечли парк

Легендарният Блечли парк - мястото, където през Втората световна война Алън Туринг разбива нацисткия код Енигма, ще приюти първия британски колеж по киберсигурност.

Невена Бонева
от Невена Бонева
18:22, 25.11.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Във Великобритания не веднъж са се чували предупреждения, че липсват кадри за кибeрсигуроността на страната. Инициативата за специално училище за младежи от 16 до 19 години е на група представители на този сектор, а изборът на място - повече от подходящ.

Тим Рейнолдс, зам.-председател на музея в Блечли парк: Блечли парк е естествен дом за такъв колеж заради работата, която са вършили тук през Втората световна война.

Планът е обучението да започне през 2018-а. Първата година ще бъдат приети 100 ученици. При подбора няма да се търсят специални квалификации, а технологични дарби - например самоуки автори на кодове или на сайтове.

Тим Рейнолдс: Целта ни е да съберем тук цялата съществуваща експертиза, да гарантираме, че ще са готови за университета или да започнат работа.

Пет милиона лири са предвидени за възстановяването на зданието, определено за училището. Блечли парк е пазен в тайна до 1974 година, когато един от работили в него, проговаря за съществуването му. Сега там се намира музеят с копие на легендарния първи електронен компютър Колос. А как изглежда бъдещата работа в колежа в очите на ветераните.

Маргарет Сейл, 84-годишна: Ще е различно, защото светът е различен. Сега знаем какво съдържат речите на хората, преди те още да го знаят. Много неща се промениха, и все пак в основата е едно и също нещо - винаги да бъдеш кръчка напред преди врага.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Извеждат 1000 души от бежанския център в Харманли
Извеждат 1000 души от бежанския център в Харманли
Премиера на Богът на касапницата в Народния театър
Премиера на "Богът на касапницата" в Народния театър