НОВИНИ

Меркел иска предизборни мерки срещу фалшивите информации в мрежата

Те стават все по-„умни" и рафинирани и отдавна вече не могат веднага да бъдат разпознати като фалшиви. Тъй наречените Social Bots (компютърни програми-роботи) влияят на дебата в социалните мрежи и могат да го променят в желаната посока. На изборите в САЩ видяхме как се прави това с фалшиви информации. Сега и в Германия са притеснени, че това може да се случи и на изборите за Бундестаг догодина. За дебата там разказва Емилиян Лилов от Българската редакция на Дойче веле.

bnt avatar logo
от Емилиян Лилов
18:08, 25.11.2016
Чете се за: 00:36 мин.
По света

Този вид манипулации и изкривяване на истината тревожи и политиците в Германия. Има опасения, че на парламентарните избори догодина това може да се случи в ущърб на утвърдените политически партии. Особено след като видяхме как това работи - например на изборите в САЩ, в конфликта в Източна Украйна или дебата в Германия за бежанците. След като и експерти предупредиха за опасността, канцлерката Ангела Меркел поиска да започне дебат по темата.

Тези изкуствени идентичности, създавани от компютри, имат за цел да оказват влияние на общественото мнение чрез дезинформации или предварително подготвени коментари от уж реално съществуващи хора. Федералната служба за сигурност в сферата на информационните технологии говори за „заплаха за свободното общество и демокрацията". В същото време се увеличават и хакерските атаки - службите регистрират най-малко по една кибератака на чужди разузнавания срещу правителствени институции или партийни централи.

Месечно се прихващат и по 44 хил. имейла с вируси. Въз основа на всичко това предстои да бъде модернизирана стратегията от 2011 г. срещу кибератаките. Но дали това ще спре роботите в интернет е твърде съмнително.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Трима души загинаха при катастрофи на магистрала Тракия
Трима души загинаха при катастрофи на магистрала "Тракия"
Липсват тоалетни в морската градина във Варна
Липсват тоалетни в морската градина във Варна