НОВИНИ

Унгария прие закона "Спрете Сорос", криминализиращ помощта за нелегални мигранти

Унгария прие така наречения закон "Спрете Сорос". Той криминализира определен вид помощ към нелегалните имигранти. Законът ограничава дейността на неправителствени организации и беше приет въпреки призивите на европейски правозащитни органи.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:56, 20.06.2018
5786
Чете се за: 00:30 мин.
По света

Законът "Спрете Сорос" заплашва със затвор хора, които помагат на мигранти, чийто живот не е пряко застрашен, да подават молби за убежище или пък помагат на нелегални мигранти да се установят в Унгария. Законът беше предизборно обещание на премиера Виктор Орбан, отявлен противник на отворените врати за мигранти. Той обвинява американския милиардер Джордж Сорос, че окуражава масовата имиграция с цел да подкопае Европа.

Золтан Ковач, говорител на правителството на Унгария: Ние сме против тези организации, които злоупотребяват с връзките си, получават пари предимно от чужбина, заобикалят и са против съществуващата правова система.

Критиците смятат друго.

Шандор Ледерер, "К-монитор" - организация за борба с корупцията: Този закон ще пасне на тенденцията да се изземват права от гражданите и да се даде повече контрол на правителството.

Унгарският парламент прие и конституционна поправка, според която "чуждо население" не може да се засели в Унгария.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Премиерът Борисов прие оставката на социалния зам.-министър Росица Димитрова
Премиерът Борисов прие оставката на социалния зам.-министър Росица Димитрова
Полицията издирва 83-годишна жена от София
Полицията издирва 83-годишна жена от София