НОВИНИ

Уникална трансплантация на черен дроб извършиха във ВМА

28-годишен мъж от Плевен стана донор на четирима души. Сърцето, черният дроб и бъбреците му бяха успешно трансплантирани в болница "Света Екатерина", Военномедицинска академия и болница "Лозенец". За пръв път при трансплантация на черен дроб реципиентът и донорът са с различна кръвна група.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
21:35, 10.04.2019
5284
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

Втора донорска ситуация за 2019 г. Твърде малко, според специалистите. За четиримата трансплантирани обаче това е всичко, защото са били на ръба на живота. Черният дроб е присаден на 40-годишен мъж във Военномедицинска академия.

Д-р Никола Владов - ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология: Някъде около три часа направихме трансплантацията, но целият този процес продължи някъде около 7-8 часа.

Специфичното в тази операция, преминала без кръвозагуба е, че донорът и получаващият органа са със съвместими, но не идентични кръвни групи.

Д-р Никола Владов - ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология: Както и при кръвопреливането в спешни ситуации може да се налее кръвна група нула, така и ние сложихме на реципиента дроб от донор с кръвна група нула.

Според лекарите има всички шансове трансплантираният пациент да се оправи напълно.

Д-р Никола Владов - ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология: Дори обмисляме да го преместим до седмица от реанимацията в клиниката.

Без донор няма трансплантация. Без лекарските екипи също.

Д-р Никола Владов - ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология: Няма значение по кое време на денонощието се случва това нещо, сутринта всички са на работа, това е част от играта.

Игра, в която ни се иска животът винаги да побеждава. Макар да не става така.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
САЩ поискаха ООН да признае Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела
САЩ поискаха ООН да признае Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела
Бум на самоубийства на френски полицаи
Бум на самоубийства на френски полицаи