Изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за евроизборите

Днес изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите за предстоящите избори за Европейски парламент. Инициативните комитети имат още няколко дни - до 15 април. На 25 април започва същинската част на предизборната кампания.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова Альоша Шаламанов
19:50, 10.04.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

9 партии са подали документи до момента, от тях 3 вече регистрирани. Коалициите не остават по-назад - регистрираните са 4 от 8. Но скандалът не закъсня - АБВ и партньорските й партии бяха регистрирани като "Коалиция за България", въпреки острите възражения на БСП, която от години използва същото име.

Александър Андреев - говорител на ЦИК: Бяха представени и от едната и от другата страна документи за регистрация на марката "Коалиция за България" за различни класове, но в рамките на този дебат становището на ЦИК, което се формира е, че самото притежание на марката е въпрос, който е неотменим към самата регистрация.

Друг прът в колелата на добре смазаната от честите ни избори машина остава машинното гласуване. Тече процедура за обществена поръчка - 7 милиона и половина се предоставят за наем на 3 000 машини. Защо наем, а не покупка - въпросът и този път разбуни духовете.

Мая Манолова - омбудсман: Притеснява ме решението да се наемат машини вместо да се купуват и цената на наета машина, която е равна накупена машина, предвид факта, че след това предстоят и местни избори наем за 3 000 машини, след това наем за 6 000 машини. 27 милиона за наемане на машини е прекалено.
Стефка Стоева - председател на ЦИК: Няма кой да сертифицира машините към този момент. Много сложен е въпросът и със софтуера, със защитата, с това да се случи повреда в изборния ден, как се продължава гласуването. Много много тежки въпроси технически и юридически.

Друг казус се оказа осигуряването на достъп на хората с увреждания до урните. Според евродоклад милиони в рамките на съюза не могат да упражнят правото си на глас. В България проблемите са главно технически, защото мобилните урни не достигат.

Иначе тези евроизбори се различават с поставянето на някои лимити при финансирането - до 2 милиона за партиите и коалициите и до 100 000 за инициативните комитети. Даренията също не може да надвишават 10 000 лева за година.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Над 11 500 са били кражбите на ток през миналата година
Над 11 500 са били кражбите на ток през миналата година
Владислав Горанов: Спад на безработицата и ръст на икономическите показатели
Владислав Горанов: Спад на безработицата и ръст на икономическите показатели