НОВИНИ

Д-р Мирослав Ненков: Употребата на "райски газ" вреди сериозно на здравето

В студиото на „Денят започва“ д-р Мирослав Ненков, зам.-министър на здравеопазването и експерт по анестизиология, предупреди, че използването на т.нар. „райски газ“ (диазотен оксид) може да доведе до увреждане на мозъка. Той подчерта, че системната употреба на веществото е особено вредно за подрастващи. Балони с "райски газ" се продават свободно по морските курорти в България, установи проверка на БНТ.

мирослав ненков употребата райски газ вреди сериозно здравето
bnt avatar logo
от БНТ
10:52, 18.07.2017
28688
Чете се за: 00:24 мин.
У нас

В медицината диазотният оксид се използва като анестизиологичен препарат, но в момента употребата му като такъв е силно ограничена. "Райският газ" намира употреба като подобрител за горивната смес на двигатели с вътрешно горене, както и като газ-пропелант, известен като Е942, във флакони с бита сметана и спрей за готвене.

По-притеснителна е употребата му като упойващо вещество, което се продава свободно по морските курорти в България, както установи проверка на БНТ. В Слънчев бряг, например, свободно се продават балони, пълни с райски газ, а употребата му предизвиква различни наркотични състояния, сред които и халюцинации.

Както установи проверката на БНТ, според Регионалната здравна инспекция продажбата на веществото е незаконна и може да се счете за престъпление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Благоевград отбелязаха 180 години от рождението на Васил Левски
В Благоевград отбелязаха 180 години от рождението на Васил Левски
В Търговище започнаха честванията за рождението на Левски
В Търговище започнаха честванията за рождението на Левски