6 от 16 майонези на пазара у нас не съдържат яйца. Това показа изследване на Асоциацията "Активни потребители". Оказва се, че в момента в България няма национален стандарт за съдържанието на майонезата, както и как трябва да се нарича продуктът, ако в...
6 от 16 майонези на пазара у нас не съдържат яйца. Това показа изследване на Асоциацията "Активни потребители". Оказва се, че в момента в България няма национален стандарт за съдържанието на майонезата, както и как трябва да се нарича продуктът, ако в него няма яйца.
Майонеза без яйца, с различни консерванти, оцветители и въглехидрати – това откриват в магазините експертите от асоциация „Активни потребители".
„Това означава, че този продукт просто не е майонеза, а е нещо друго. Липсата на яйце трябва да води до промяна на наименованието на продукта“, каза Богомил Николов - председател на Асоциацията "Активни потребители".
Оказва се обаче, че няма утвърден държавен стандарт, който да определя как трябва да се приготвя майонезата и какво да съдържа.
„Няма задължително изискване майонезите, които се произвеждат на територията на Република България да съдържат яйца“, каза д-р Камен Николов - началник отдел в дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.
„Днес има разнообразие, голямо разнообразие от видове майонези, включително и майонеза без яйца. Аз например си купувам млечна майонеза, в която няма яйца, така че, когато на етикета е посочено наименование „Майонеза“, не е подвеждащо“, каза инж. Атанас Дробенов - главен експерт в дирекция "Контрол на храните" към БАБХ.
Изследването на "Активни потребители" показва, че в 9 от продуктите водата надхвърля 60% от съдържанието. Освен това във всички изследвани продукти има добавено нишесте и въглехидрати - гума гуар и гума ксантан - или както се изписват на етикетите Е412 и Е415.
„Това в никакъв случай не е гума, не е никаква гума, а това е добавка, стабилизатор и то много полезен от растителен произход. Тези добавки не са опасни, не са вредни. Те гарантират безопасността на този продукт, защото той е нетраен продукт“, каза инж. Атанас Дробенов.
Репортер на БНТ2: „Имат ли негативен ефект върху здравето на хората тези продукти?“
Богомил Николова: „Зависи някои от продуктите могат да имат негативен ефект, например за диабетиците, които не знаят, че в даден продукт има добавен въглехидрат.“
От Българската агенция по безопасност на храните обаче са категорични:
„Коментираните съставки не са опасни за здравето на потребителя. т.е. изводът е на българския пазар няма опасни за здравето майонези“, каза д-р Камен Николов.
И за да няма неприятни изненади, експертите на Агенцията по храните съветват освен името на продукта, потребителите да четат и етикетът със съдържанието, за да са наясно какво точно си купуват.
Ситен снеговалеж и гъста мъгла затрудняват движението през прохода "Шипка"