НОВИНИ

В кои страни Турция издирва поддръжници на Гюлен

България не е единствената страна, от която Турция е искала екстрадиция или предаване на предпологаеми поддръжници на организацията ФЕТО на ислямския проповедник Фетхулах Гюлен. Издирваните от Анкара търсят убежище в различни държави по света. 32-ма отзовани турски дипломати не се завърнаха в родината си. Вчера изтече срокът за това и външният министър Мевлют Чавушоглу предупреди, че тези, които са избягали, ще понесат съответните правни действия. Кои са държавите, в които има избягали турски граждани?

Джанан Дурал
от Джанан Дурал
18:34, 12.08.2016
Чете се за: 00:57 мин.
По света

Първо към Съединените щати, където се намира и ислямският проповедник Гюлен. Двама турски държавни служители в Бангладеш са избягали в Ню Йорк.

В Съединените щати е и обявеният от вчера за издирване бивш футболист Хакан Шюкюр. Звездата на "Галатасарай" стана любимец на всички турци след рекордно бързо вкаран гол по време на световното през 2002-ра, той е и бивш депутат от управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Сега срещу него е повдигнато обвинение, че е част от движението на Гюлен, а Анкара е издала заповед за ареста му.

Към Гърция, където все още се намират 8-те военни, които часове след пуча пристигнаха с хеликпотер и потърсиха политическо убежище. Там други двама полковници от военноморските и сухопътните сили са напуснали страната заедно със семействата си и в момента се укриват в Италия.

От италианското външно министерство съобщават, че са уведомени, но отричат да имат информация за тяхното местонахождение. Рим не е получил и официално искане за екстрадиране на турските граждани. Предполага се, че издирвани от Анкара военнослужещи има и в Холандия.

Турският външен министър Чавушоглу съобщи и за държавен служител в Татарстан, за когото се твърди, че е избягал през Москва към Япония.

Саудитска Арабия и Дубай са сред малкото държави, изпълнили искането на Турция за връщане на издирвани поддръжници на Гюлен. Военно аташе се е опитало да избяга от Кувейт към Саудитска Арабия, а двама генерали от Афганистан са потърсили убежище в Дубай. И в двата случая обаче заловените турски граждани са предадени на Анкара.

Мевлют Чавушоглу, външен министър на Турция: Благодарим на Саудитска Арабия и Дубай за съдейтсвието им. Заловиха и върнаха на свои разноски и със свои самолети тези изменници. Разчитаме и на европейските ни партньори, че ще откликнат на молбата ни за връщане на предателите обратно в Турция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На гости на последната видеотека в София
На гости на последната видеотека в София
Първи уроци по гмуркане в Тюленово
Първи уроци по гмуркане в Тюленово