НОВИНИ

В Мадрид започна процес срещу 12 каталунски лидери

Малко повече от 15 месеца след незаконния референдум и декларацията за независимост на Каталуния в Мадрид започна процес срещу 12 каталунски лидери, обвинени в подстрекаване към бунт и злоупотреба с бюджетни средства. Делото е на път да предизвика поредна политическа криза и предсрочни избори в Испания.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:12, 12.02.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Най-голяма присъда - 25 години затвор, прокуратурата иска за бившия каталунски вицепремиер Ориол Жункерас, а бившата председателка на регионалния парламент Карме Форкадел може да получи 17 години. Освен държавното обвинение, делото се води и от крайнодясната партия "Вокс", която настоява за общо 7 века затвор за подсъдимите.

Сантяго Абаскал, лидер на "Вокс": Сепаратистите отдавна подриват испанското единство. Правеха го благодарение на бездействието на редица испански правителства, които бяха неспособни да спрат опита за преврат. Затова ги съдим.
;

Пред Върховния съд демонстрираха и испански, и каталунски националисти. "Метежниците в затвора", скандираха едните. "Свобода за политзатворниците" - другите.

Андреу ван ден Ейнде, адвокат: Самоопределението е синоним на мира, не на войната. Съдът трябва да върне отговорността за решаването на този конфликт на политиците.
;

От Германия, където е в изгнание, бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон горчиво разкритикува евроинституциите.

Карлес Пучдемон, бивш регионален премиер на Каталуния: Защо Европейският съюз е по-загрижен за Венецуела, отколкото от събитията в Мадрид? Те са доказателство, че Европа трябва да подобри демокрацията си.

Процесът ще продължи до средата на май. Присъдите ще станат ясни още няколко месеца по-късно. А утре представителите на каталунските националисти в испанския парламент се очаква да гласуват против проектобюджета на страната и премиерът социалист Педро Санчес, който е начело на правителство на малцинството, ще бъде принуден да свика предсрочни избори.

В Барселона тази вечер започна голяма протестна акция. Такава е планирана и за събота. А за 21 февруари привържениците на независимостта свикват обща стачка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митрополит Гавриил се разграничи от публикуваното становище на сайта на Синода
Митрополит Гавриил се разграничи от публикуваното становище на сайта на Синода
Най-малко 17 души са загинали при пожар в хотел в Делхи
Най-малко 17 души са загинали при пожар в хотел в Делхи