НОВИНИ

Антиправителствени протести се проведоха в Мадрид заради политиката за Каталуния

Дясната опозиция в Испания организира протести срещу премиера Педро Санчес заради политиката му спрямо Каталуния. Санчес е обвинен в предателство, защото е започнал диалог с каталунските сепаратисти. Сред демонстрантите беше и бившият френски премиер Манюел Валс, който сега е кандидат за кмет на родната му Барселона.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
19:59, 10.02.2019
Чете се за: 00:41 мин.
По света

Десетки хиляди испанци изпълниха мадридския площад Колон по призива на десни и крайно десни партии. Демонстрантите се обединиха под лозунга „Единна Испания, избори сега“.

Хуан Мануел Фернандес, демонстрант от Малага: Искаме правителството да спре да отстъпва пред каталунските сепаратисти и законът да бъде зачитан.

Причината за недоволството е решението на премиера социалист Санчес да назначи докладчик за разговори с Каталуния. Той ще трябва да улесни диалога с отцепниците в Барселона.

;

Министър-председателят се защити.

Педро Санчес, премиер на Испания: Сега, когато някои се наричат патриоти и крещят вески ден „Да живее Испания“, ще кажем, че да бъдеш патриот означава да работиш всеки ден за благото на Испания. Това прави правителството.

Демонстрацията се провежда два дни преди началото на исторически процес срещу 12 каталунски ръководители за ролята им в опита за откъсване на областта от кралството през октомври 2017 г.

46-годишният Педро Санчес дойде на власт през юни миналата година и е начело на правителството на малцинството. В парламента разчита на подкрепата на партиите на каталунските националисти за приемането на бюджета.Вотът е насрочен за сряда.Ако бъде отхвърлен това може да означава предсрочни избори за Испания.

Мандатът на сегашния парламент изтича през 2020 г.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР: Няма постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер към България
МВнР: Няма постъпила информация от Венецуела за паричен трансфер към България
Над 9000 души посетиха парламента в деня на отворените врати
Над 9000 души посетиха парламента в деня на отворените врати