НОВИНИ

Третират срещу зарази населените места, пострадали от наводнението в Бургаско

В Бургаско шести ден след наводненията продължават възстановителните дейности. В работата по отводняване, почистване и бързо възстановяване на засегнатите от бедствието къщи се включват доброволци и военнослужещи. Пострадалите семейства имат неотложна нужда от строителни материали, бяла техника и дърва за огрев. Днес ще бъде взето решение ще продължи ли издирването на 67-годишната жена от село Черни връх, която беше отнесена от водата.

bnt avatar logo
от Десислава Петкова
12:12, 30.10.2017
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Бавно се нормализира ситуацията в Бургаско. Все още обаче в община Бургас е в сила частичното бедствено положение. Всички учебни заведения отвориха врати, все още е затворена детската гадина в с. Черни връх, тъй като дъждът е унищожил подовата настилка.

Днес започна третирането на пострадалите жилища срещу разпространението на зарази.

Нели Бойчева, управителят на Дезинфекционна станция, Бургас: Винаги при такива наводнения има риск от инфекциозни заболявания, едни от които са холера, коремен тиф, дезинтерия, хепатит А и именно това налага извършването на спешна дезинфекция. След като е почистен районът, отводнена е водата, почистена е и тинята, задължително условие е дезинфекция.

Силният вятър попречи на работата на екипите, защото не могат да се дезинфекцират улиците, но се влиза в жилищата на хората и дворовете към тях. Работи се с препарати на хлорна основа, които са най-ефикасните препарати в такива ситуация - с бързо действие, ниска токсичност и широк спектър на действие. Тези препарати не са опасни за хората, допълни още Нели Бойчева.

Четири екипа днес през целия ден ще продължа да третират най-пострадалите населени места. Експерти на община Бургас и община Камено продължават да описват щетите. В Бургас вече е готов списъкът на пострадалите семейства, които ще бъдат подпомогнати със строителни материали. Този списък постоянно се актуализира, защото излизат нови и нови щети, които ще бъдат покрити или от междуведомствената комисия по бедствия и аварии или от бюджета на община Бургас.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
12 милиона лева за ремонта на площад „Централен“ в Пловдив
12 милиона лева за ремонта на площад „Централен“ в Пловдив
Оранжев код заради силен вятър в 17 области в Източна и Северна България
Оранжев код заради силен вятър в 17 области в Източна и Северна България