НОВИНИ

В Париж почетоха паметта на световноизвестния философ Цветан Тодоров

На 2 март вечерта в големия Aудиториум в новата сграда на френската Национална библиотека в Париж семейството на световноизвестния философ Цветан Тодоров организира възпоменателна вечер в негова чест. В рамките на тази необикновена церемония - емоционална, искрена и приятелска - много писатели, музиканти и хора на изкуството споделяха своята тъга от загубата на Цветан Тодоров, своето дълбоко уважение към личността му, преклонение пред неговата памет.

bnt avatar logo
от БГНЕС
14:45, 03.03.2017
Чете се за: 00:39 мин.
По света
париж почетоха паметта световноизвестния философ цветан тодоров

Впечатляващите разкази на членовете на семейството му, на неговите близки, на приятелите му, видео материалите с него, аудио записите с неговия глас дълбоко развълнуваха всички в препълнената най-голяма зала на френската Национална библиотека.

Името на България бе многократно споменато и семейството на Цветан Тодоров отдаде заслуженото на родината на световноизвестния учен. В началото на церемонията Нина Тодорова, началник на кабинета на министъра на културата на Република България, поднесе съболезнованията до близките на големия мислител от името на министър Рашко Младенов. Много български интелектуалци и хора на изкуството бяха дошли на възпоменателната церемония, съобщиха от МК.

В писмото на министър Младенов до близките се казва: „За наша огромна чест Цветан Тодоров беше българин, макар сам да се определяше като емигрант и европеец. Той бе изградил идентичността си на гражданин – първо на Франция, после на Европа и света. Вероятно оттам идваше и фината му чувствителност към срещата на културите, към справедливостта и заблудите на съвременните демокрации. Книгите и философските идеи на Цветан Тодоров ни даваха важен ключ за разбирането на съвременния тревожен свят, ключ към „другия”, помагаха ни да бъдем по-добри. Затова осезателно ще чувстваме загубата му в бъдеще и искрено споделяме Вашата тъга.”

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Покачва се цената на водата в Силистра
Покачва се цената на водата в Силистра
Задръстване по АМ Хемус преди тунел Ечемишка
Задръстване по АМ "Хемус" преди тунел "Ечемишка"