ИЗВЕСТИЯ

Моите новини

ЗАПАЗЕНИ

Въведоха ли производителите етикети за алергени?

bnt avatar logo от Репортер: Паулина Найденова, Оператор: И. Сребреков, В. Ценков
A+ A-
Чете се за: 01:11 мин.
У нас

Близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец. Това съобщи директорът на агенцията Пламен Моллов. Липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и чужди тела в храните са най-често срещаните нарушения, които...

Въведоха ли производителите етикети за алергени?

Близо 13 тона храни са бракували инспекторите от Агенцията по храните за последния месец. Това съобщи директорът на агенцията Пламен Моллов. Липса на етикети, стоки с изтекъл срок на годност и чужди тела в храните са най-често срещаните нарушения, които инспекторите констатират. В момента Агенцията работи по сигнал на Европейската комисия за възможни измами с биохрани. Има основание да се счита, че търговци продават продукти като биохрани, които обаче не са такива. Целта е допълнителна печалба. Резултатите ще бъдат оповестени след приключване на проверките, обеща директорът на Агенцията по храните.

След въвеждането на задължително изписване на продукти, които съдържат алергени, много производители и ресторантьори се притесниха, че бизнесът им ще претърпи загуби. Месец по-късно обаче ресторантьорите вярват, че правилата се отразява добре на бизнеса.

"Хората са доста интелигентни и вече се интересуват от това какво се съдържа в менюто и в ястието, което са избрали", пояснява  Кремена Станева - управител в ресторант.

Голяма част от търговците в магазините обаче все още не са въвели новата система. Отидохме в пекарна в центъра на София, за да проверим има ли етикети на продуктите. От там ни отказаха коментар и не ни допуснаха да снимаме. Според изискването прясно изпеченият хляб, който не е опакован, трябва да се продава в специална хартиена опаковка, на която пише съдържанието на продукта.

На хляба, който купихме от пекарната няма поставен етикет.

До края на месеца няма да бъдат налагани глоби за липса на описание на съдържанието на продуктите, защото Агенцията по безопасност на храните отпусна гратисен период на производителите. Дотогава ще се издават само предписания.

"Санкция е и предписанието. То казва - преправете си съответно етикета или каквото е необходимо, за да бъде тази информация достъпна до потребителите", обясни  Пламен Моллов.

През последния месец заради нарушения са затворени 14 обекта за производство и търговия в цялата страна. Все по-често проверките се дължат на сигнали на граждани.

"Потребителите най-често долавят примерно наличие на чуждо тяло в продукта или липса на ясен етикет, изминал срок на годност и други подобни", коментира  Пламен Моллов.

През изминалата година заради нарушения и корупция са уволнени 9 служители на Агенцията по безопасност на храните.

ТОП 24

Най-четени

Водещи новини

Product image
Новини Чуй новините Спорт На живо Аудио: На живо
Абонирай ме за най-важните новини?