НОВИНИ

Вашингтон: Израелските селища на Западния бряг не са незаконни

Международната общност разкритикува решението на Съединените щати за израелските селища в окупирания Западен бряг. Държаният секретар на страната - Майк Попемо обяви, че Вашингтон вече не ги смята за незаконни. Израел приветства промяната на американската позиция, а Палестина остро го осъди.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
06:45, 19.11.2019 (обновена)
Чете се за: 00:52 мин.
По света
Майк Помпео, държавен секретар на САЩ: Установяването на израелски селища на Западния бряг не е в нарушение на международното право.

Това заяви американският държавен секретар Майк Помпеo и разясни, че решението се налага заради непоследователната политика на Съединените щати по темата през годините. По думите му, този ход ще даде повече политическо пространство за решаването на конфликта между израелци и палестинци. Помпео обаче подчерта, че статутът на самия Западен бряг ще се решава от Израел и Палестина. Израел приветства заявлението.

Бенямин Нетаняху, министър-председател на Израел: Народе на Израел, това е исторически ден и още едно голямо постижение за нашата политика. След като президентът Тръмп призна Йерусалим за столица на Израел, призна нашия суверенитет на Голанските възвишения, сега американската администрация сложи край на лъжата, че селищата са незаконни.

На обратния полюс са емоции на палестинците.

Саеб Ерекат, главен преговарящ от страна на Палестина: Израелските колониални селища в окупираната Палестинска територия, включително Западен Йерусалим, не само са незаконни, по силата на международното право, но представляват и военни престъпления, и изявлението на г-н Помпео, трябва да бъде напълно отхвърлено и заклеймено.

Палестинците са недоволни, но не и изненадани, посочват анализатори. Защото продължаващото строителство на еврейски селища на практика слага край на идеята за две отделни държави.

В момента около 600 хиляди израелци живеят в 140 селища, построени след израелската окупация на Западния Бряг и Източен Йерусалим. Върховния представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини заяви, че Брюксел продължава да смята израелската заселническа дейност за незаконна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пожари продължават да бушуват в Австралия
Пожари продължават да бушуват в Австралия
Синдикатите решават кога ще протестират срещу предложението за болничните
Синдикатите решават кога ще протестират срещу предложението за болничните