НОВИНИ

Великобритания иска сътрудничество с българските служби след Брекзит

Сътрудничеството между България и Великобритания в сферата на сигурността ще продължи и след Брекзит. Това стана ясно след среща в Министерския съвет между премиера Бойко Борисов, посланика на Великобритания у нас Ема Хопкинс и шефовете на службите. Нивата на контрабанда в България са най-ниски от години, което е резултат от добрата работа на българските служби, обяви премиерът Борисов.

Александър Марков
от Александър Марков
19:36, 02.05.2018
Чете се за: 00:56 мин.
По света

На срещата при премиера с шефовете на специалните служби, приходните агенции и митниците, която се провежда всяка сряда, посланик Ема Хопкинс е благодарила на министър-председателя за доброто сътрудничество между правоохранителните органи на двете страни.

Бойко Борисов, министър-председател: Нашите служби работят много добре с Великобритания. Стотици милиони паунди операции правим там с тях. Когато отчитахме най-ниските нива на контрабанда в България и най-високите във Великобритания, се оказах прав.

Една от последните съвместни операции е разбиването на незаконна фабрика за производство на цигари в Ирландия с български работници, която е произвела цигари за 200 млн. паунда.

Бойко Борисов, министър-председател: Оттук колкото повече ги притискахме и изнасят фабриките, изнасят и ноу-хауто, което имат работниците. Изнасят работници и правят фабриките там. Тесни специалисти, но ние си продължаваме след тях, докато ги хванем и във Великобритания.
;
Ема Хопкинс, посланик на Великобритания в България: През последната година имахме много операции срещу производството на нелегални цигари, трафика на хора и оръжия и имаме добри резултати. Благодарение на тези операции сме спестили десетки милиона паунда на Великобритания, така че съм много благодарна на българската администрация.

Сътрудничеството между службите на България и Великобритания ще продължи и след Брекзит, увериха посланик Ема Хопкинс и вътрешният министър Валентин Радев.

Сътрудничество, което продължава вече близо над 15 години.

До края на месеца МВР ще свика среща с всички посланици, за да разясни как България охранява една от най-чувствителните външни граници на ЕС - българо-турската. И мерките за охрана на чуждите туристи по Черноморието.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Още от деня: Фалшивите новини и бизнесът
В "Още от деня": Фалшивите новини и бизнесът
Българското Външно министерство препоръчва да не се пътува до Армения
Българското Външно министерство препоръчва да не се пътува до Армения