Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Ветеран от Ирак е стрелецът във Флорида

Нападателят на летището във Флорида, който вчера при стрелба по чакащите пътници уби 5-ма и рани 8 души, е 26-годишен мъж, ветеран от Ирак. Мотивите за атаката все още се изясняват, но властите не изключват тероризъм.

от БНТ
19:24, 07.01.2017
Чете се за: 01:04 мин.
По света

В град Форд Лодърдейл 2017-а започна с нова масова стрелба в САЩ. 5-ма души са убити, а 8 ранени - след като вчера мъж откри стрелба на летището в град Форд лодърдейл във Флорида. Нападателят е 26-годишен мъж, ветеран от Ирак. Мотивите за атаката все още се изясняват, но властите не изключват тероризъм.

"Това трябваше да е едно чудесно пътуване, а се превърна в ужас", споделя очевидка.

Извършителят - 26-годишният ветеран от Ирак Естебан Сантяго. Пристига на Терминал 2 на летище Форд Лодърдейл в Южна Флорида от Аляска. Изчаква спокойно багажа си след кацането, изважда оръжие, отива в тоалетната, зарежда го с муниции и открива стрелба. Следва паника и ужас.

След като изстрелва всички патрони Естебан Сантяго се предава и в понеделник ще се яви пред съда. Според властите той е действал сам. 26-годишният мъж е служил в Националната гвардия на Аляска. Бил е на мисия в Ирак. Освободен е от военна служба заради незадоволително представяне. Преди три месеца е изпратен за преглед на психичното състояние, след като показва хаотично поведение. Твърдял, че американското правителство контролира умам му и са го карали да гледа видеозаписи на терористичната организация "Ислямска държава".

Джордж Пиро - следовател към ФБР: "Към този момент разследването е в начална фаза и не можем да знаем наистина защо е дошъл във Флорина, преглеждаме къде е пътувал, какво го е довело тук, какви са връзките му с Южна Флорида."

Хиляди пътници останаха блокирани часове наред във Форд Лодърдейл.

Максима Бом - холандска туристка: "Изгубих всичко, паспорта, портфейла... Не знам даже как ще се прибера у дома, но се радвам, че съм жива".

Стрелбата насочва вниманието към един от малко известните факти в американското въздухоплаване в ерата след 11 септември 2001-ва. Законно е да се пренася оръжие в багажа за чекиране, стига да не е заредено. Трагедията отново провокира дебат за контрола върху оръжията в Съединените щати.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Да, България беше учредена днес
"Да, България" беше учредена днес
Новата партия на Бареков: Презареди БГ
Новата партия на Бареков: "Презареди БГ"