НОВИНИ

България ще подкрепи Македония за присъединяването й към ЕС

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева и министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров подписаха днес в Струмица Платформа за активизиране на сътрудничеството между външнополитическите ведомства на двете страни. Това става по време на първото съвместно заседание на двете страни след подписването на Договора за добросъседство.

bnt avatar logo
от БТА
13:24, 23.11.2017
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
българия подкрепи македония присъединяването

Подписването на Платформата е потвърждение на взаимното желание на двете страни за активизиране и задълбочаване на развитието на добросъседските отношения и укрепване на сътрудничеството в областите от взаимен интерес. В нея се предвиждат редовни консултации на равнище министерства на външните работи и дипломатически представителства. Една от целите на документа е да се създадат работещи механизми по прегледа и изпълнението на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. Двете външни министерства ще работят и за синхронизиране на позитивни послания и преодоляване на негативните обществени нагласи.

Българската страна препотвърждава готовността си да оказва подкрепа на Република Македония в нейната стратегическа цел за членство в Европейския съюз. България ще споделя своята експертиза и опит в областта на европейската интеграция, включително чрез изпращане на експерти, организиране на съвместни семинари и обучения. Двете ведомства ще работят активно и по свързаността на двете държави в целия ѝ спектър.

Платформата предвижда и съвместни действия за справяне с новите предизвикателства пред сигурността в икономически, социален и политически план. Двете страни ще задълбочат сътрудничеството си в областта на визовата политика, граничния контрол и миграцията. Министерствата на външните работи ще полагат усилия за стимулиране на публичната дипломация във всичките ѝ измерения, включително чрез съвместни проекти и участие на дипломати и служители в курсове, семинари и обучения.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Намаляват цените на роуминга между България и Македония
Намаляват цените на роуминга между България и Македония
Пуснаха нова автоматизирана система за билети в градския транспорт на Варна
Пуснаха нова автоматизирана система за билети в градския транспорт на Варна