НОВИНИ

Все повече хора стават жертва на опасни импланти

Здравните власти по света не успяват да предпазят милиони пациенти от рисковани импланти. Затова от дефектни сърдечни клапи, ставни протези или силиконови импланти страдат и дори умират стотици хиляди хора. Това разкрива консорциум от разследващи журналисти от 36 държави, сред които Канада, Великобритания, Тунис, Южна Корея и Германия. Техните данни сочат, че често проблемите се прикриват и заради все по-тясното обвързване на лекарите с медицинската индустрия. Вижте подробностите от Мария Стоянова.

Мария Стоянова
от Мария Стоянова
18:52, 27.11.2018
Чете се за: 00:41 мин.
По света

В последните 10 години броят на хората, които са станали жертва на опасни импланти, се е увеличил три пъти. Същевременно, ежегодно чрез сложни операции, почти всякакви части на тялото се подменят с изкуствени.

Разследванията показват, колко е лесно да се предложи медицински продукт на европейския пазар. Клинични изследвания в повечето случаи не са необходими. 90% от имплантите не се тестват от хора, преди да бъдат поставени. Европейските производители могат да се обърнат към близо 50, предимно частни, контролни фирми.
За сертификат се плаща и след това се получава защитен знак.

Правителството на Федералната република години наред се е застъпвало за частната система на проверка. Сега Министерството на здравеопазването в Берлин се обявява за създаването на независим орган, който да контролира качеството на медицинските продукти.

Хано Кауц, говорител на министерството на здравеопазването в Германия: Взимаме много сериозно журналистическите разследвания. Всеки описан случай е трагичен и е в повече. На ниво Европейски съюз също има реакция.

Миналата година в следствие на скандала със спукани силиконови импланти в гърдите, Европейската комисия създаде директива с правила за завишени стандарти на сигурност и качество.

Сега Брюксел призовава страните-членки за бързото й въвеждане в законодателствата. От производителите и лекарите се очаква да осигурят прозрачност на пациентита за своята работа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева за конфликта Русия-Украйна: Призивът е за успокояване
Екатерина Захариева за конфликта Русия-Украйна: Призивът е за успокояване
В „Още от деня“: Даниела Дариткова за бюджета на НЗОК за 2019 г.
В „Още от деня“: Даниела Дариткова за бюджета на НЗОК за 2019 г.