НОВИНИ

​Във Франция честват 75 години от десанта в Нормандия

Честванията на 75-ата годишнина от десанта в Нормандия днес продължиха във Франция. Еманюел Макрон, Тереза Мей, Доналд Тръмп и Джъстин Трюдо, заедно със стотици ветерани и хиляди граждани посетиха бреговете, където на 6 юни 1944 година дебаркират съюзническите сили. Общият брой на убитите, ранените и пленените воиници в деня на десанта е около 10 хиляди и 500 души.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
17:42, 06.06.2019
Чете се за: 00:56 мин.
По света

В 7:25 сутринта беше отбелязан моментът, в който на 6 юни 1944 г. първите британски войници стигат една от петте зони на десанта, известна като Голд бийч. Започва най-големият въздушно-морски десант в историята. в този ден близо 160 000 съюзнически войници преминават Ламанша.

Във Вер-сюр-Мер, Британският премиер Тереза Мей и френският президент Еманюел Макрон откриха мемориал в памет на над 22 400 британски войници, загинали в Нормандия през лятото на 44-та.

;

По време на церемонията на американското гробище в Колвил сюр мер Еманюел Макрон награди ветерани с ордена на Почетния легион и благодари за донесената свобода. В словото си, в присъствието на американския президент, Макрон призова да се поддържа "съюзът на свободните народи".

Еманюел Макрон, президент на Франция: Америка, скъпи президенте Тръмп, е най-велика, когато се бори за свободата на другите, когато е вярна на универсалните ценности, защитавани от нейните бащи основатели преди близо два века и половина, когато Франция е отишла да подкрепи независимостта ѝ.
;

В прочувствено слово Доналд Тръмп благодари на участниците във войната.

Доналд Тръмп, президент на САЩ: На този ден преди 75 години 10 000 войници са пролели кръвта си заради своите братя и страните им и заради оцеляването на свободата. Вие сте сред най-великите американци, вие сте гордостта на нацията и ви благодарим от все сърце.
;

И тази година ветерани скачаха с парашути, както са сторили преди 75 години. Сред тях беше 97-годишният Том Райс.

;

С десанта в Нормандия започва операция „Овърлорд", съществена фаза от Западния фронт по време на Втората световна война, която спомага за освобождаването на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Африканският съюз прекрати членството на Судан в организацията
Африканският съюз прекрати членството на Судан в организацията
Първата белодробна трансплантация у нас може да стане факт до година и половина
Първата белодробна трансплантация у нас може да стане факт до година и половина