НОВИНИ

​Юнкер и Таяни в сблъсък заради отсъствието на евродепутатите от пленарната зала

Председателите на Европейската комисия и на Европейския парламент Жан-Клод Юнкер и Антонио Таяни влязоха в сблъсък днес заради празната пленарна зала в Страсбург.

bnt avatar logo
от БТА
10:47, 04.07.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
​юнкер таяни сблъсък заради отсъствието евродепутатите пленарната зала

Парламентът става за смях, това е несериозно, коментира Юнкер заради присъствието едва на трийсетина - по неговите думи - евродепутати в залата. Заседанието, толкова зле посетено, бе насрочено за обсъждането на малтийското председателство на Съвета на ЕС.

Това е несериозно, ако тук днес бяха германският канцлер Ангела Меркел или френският президент Еманюел Макрон, залата щеше да бъде пълна, коментира Юнкер. Той бе прекъснат на два пъти от Таяни, който настоя за уважителен тон към институцията. ЕП контролира ЕК, а не обратното, заяви Таяни.

Повече няма да участвам в подобни заседания, необходимо е уважение и към малките държави, каза Юнкер. Той даде една-единствена оценка за малтийското председателство - "прекрасна работа". В отчета си пред евродепутатите малтийският премиер Джоузеф Мускат отбеляза като успех на приключилото преди дни председателство отпадането на роуминга в ЕС, приетото законодателство срещу избягването на плащането на данъци.

Той съобщи, че цялата малтийска армия е впрегната в спасяването на хора в Средиземно море, но добави, че това не може да продължава вечно. Не обвинявам държавите, които искат да защитят собствения си интерес, необходим ни е начин да се справим заедно с миграционния прилив, посочи Мускат. Той определи оттеглянето на Великобритания от ЕС като "чудовище, което никой от нас не се опита да спре".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Строг контрол за чистота в пловдивския район Източен
Строг контрол за чистота в пловдивския район "Източен"
Обстановката в Разград след пороя е нормална
Обстановката в Разград след пороя е нормална