НОВИНИ

Юнкер представи Бялата книга за Европа

Пет сценария за бъдещето на Европейския съюз след напускането на Великобритания очерта днес председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер. Той представи в Европарламента Бяла книга, която от ръководената от него институция наричат "акт за раждане" на съюза на 27-те. Очаква се петте пътя към единство да са в основата на дискусиите на лидерите на страните- членки на срещата им в Рим на 25 март

bnt avatar logo
от Д. Апостолова, Д. Йотов
18:34, 01.03.2017
Чете се за: 01:00 мин.
По света

"Къде отиваш, Европа?". На този въпрос, отбеляза Юнкер, ще трябва да отговорят в Рим, където преди 60 години е родена обединена Европа, лидерите на страните, които ще останат в Европейския съюз, след като Великобритания го напусне.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Настъпи нашето време да бъдем пионери и да моделираме такава визия, че да вървим ръка за ръка, обединени, 27 държави към бъдещето ни.

Първият сценарий за запазване на единството, който Еврокомисията предлага, би донесъл частичен напредък, защото 27-те ще запазят статуквото и ще се договарят, и то трудно, само за определени общи политики.

Втори път в бъдещето е единство само под формата на общ пазар, но без общо икономическо управление. Юнкер заяви, че е твърдо против този вариант заради голямата вероятност съюзът да се окаже беззащитен при нова глобална финансова криза.

"Коалиция на желаещите" страни членки да се интегрират в сфери като отбраната, вътрешната сигурност, данъчната политика е третият сценарий, който предложи Юнкер. "Европа на много скорости" обаче е подкрепяна от Германия, но отхвърляна от Вишеградската четворка заради опасността от замразяване на евросубсидиите за източните членки.

Четвъртият вариант предвижда концентриране върху по-малко общи политики с цел по-голяма ефективност. А петият - пълна федерализация във всички сфери. Юнкер не скри, че предпочита този сценарий, но отбеляза, че срещу него има силна опозиция в някои страни членки.

Жан-Клод Юнкер, председател на Европейската комисия: Бъдещето на Европа не бива да става заложник на изборни цикли и партийни политики. Колкото и болезнен да е Брекзит, той няма да спре Евросъюза по пътя към бъдещето му. Ние ще продължим, трябва да продължим.

Кой вариант за бъдещето на обединена Европа ще бъде избран се очаква да се разбере преди изборите за Европарламент през 2019 година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първи предизборен диспут
Първи предизборен диспут
Световни стандарти за опазване на художествени произведения и в Пловдив
Световни стандарти за опазване на художествени произведения и в Пловдив