НОВИНИ

"За" и "против" добив на волфрам във Велинград?

Ще има ли мина за добив на волфрам край Велинград? Една сага, която продължава вече осем години. Притесненията на кмета на Велинград д-р Костадин Коев и граждани са, че питейната вода в града ще бъде замърсена и Велинград ще изгуби статуса си на СПА столица на Балканите. От друга страна, според фирмата концесионер икономическото развитие както на местността, така и на страната ще бъде спомогнато от мина "Грънчарица". Вчера се проведе открита среща, на която присъстваха председателят на парламентарната група и зам.-председател на партия ГЕРБ Цветан Цветанов и екоминистърът Нено Димов.

Мина Петрова
от Мина Петрова
09:01, 05.09.2017
Чете се за: 01:43 мин.
У нас

Вече осем години се води разгорещена обществена дискусия около мината за добив на волфрам. След срещата вчера, която се проведе тук в Община Велинград, стана ясно, че на 27 септември ще бъде представено решение, след като е готова оценктата за въздействие върху околната среда.

Костадин Коев, кмет на Велинград: гражданите на Велингард не са съгласни да има добив на волфрам на територията на Велинград. Това ще убие бизнеса, всичките инвестиции, които са направени и не на последно място искам да подчертая, че много сериозно се застрашава живота и здравето на хората. И те са напълно против.

Главните аргументи на тези, които са против мината, са, че добива на волфрам ще създаде сериозни рискове както за здравето на населението, така и за околната среда. Поканихме адвокат Марин Божков, който представлява интересите на жителите на Община Велинград, както и изпълнителния директор на фирмата концесионер, Георги Налджиев, да присъстват днес, но те бяха възпрепятствани. Срещнахме се с тях вчера, за да представят и техните аргументи около осъществяването на дейността на мината.

Адв. Марин Божков: Установихме, че през средата на концесионната площ преминава стратегическо съоръжение, това е събирателна деривация Бистрица, която събира води за вливането им в язовир Батак и която доставя около 2/3 от питейната вода на Велинград и до 1/3 от питейната вода на община Ракитово. Всичко това заема 75% от концесионната площ.

Според изпълнителния директор на фирмата концесионер това не е вярно.

Георги Налджиев: Г-н Божков си представя цялата концесионна площ, която е около 5,3 кв. км. От тях т.нар търговско откритие е 3,0 кв.км, но в сегашната концепция за развиване на проекта надземната част е само 180 декара. Така че никакви 75% не се покриват относно вододайната зона. Там няма вододайна зона. И ако г-н Божков твърди, че там има вододайна зона, ще го помоля да ми даде номерата на санитарно охранителните зони, които се водят в специален регистър към басейновите дирекции в Министерството на околната среда, да видим кои са тези номера и да видим кое населено място се захранва с вода. Към днешна дата от местността Грънчарица няма вододайна зона. Това ви го гарантирам. Това е един проект, който има голямо значение за нашата икономика - не само за България, а и за ЕС.
;

Кметът на Велинград коментира, че изпълнителния директор на фирмата концесионер отрича там да съществуват и съоръженията на събирателна деривация Бистрица.

Костадин Коев, кмет на Велинград: Това е така от 50 години. Имаме заповед, издадена от директор на Басейнова дирекция за учредяване на тази санитарно-охранителна зона. Първи, втори и трети пояс, които трябва да се учредят, са изключително в зоната на мината и това, което каза г-н Налджиев не може да го гарантира, защото този добив на волфрам и на всички метали, които се намират там под земята, несъмнено ще наруши качеството на водата и това несъмнено ще се отрази и на здравето на хората. Ние това нещо няма да го допуснем. 70% събирателна деривация Бистрица водоснабдява Велинград, Ракитово и Батак. И винаги е било така, Потенциална опасност от замърсяване на водите от дериват Бистрица съществува. Надявам се, че ще се вземе справедливо решение, което да защити нашата благородна кауза.

Против мината се обединиха и хотелиерите от Велинград.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Задругата на майсторите в Русе с нова изложба
Задругата на майсторите в Русе с нова изложба
Каракачанов иска реални стъпки за решаване на проблема с ромската неграмотност
Каракачанов иска реални стъпки за решаване на проблема с ромската неграмотност