НОВИНИ

Захариева​: Разчитаме на Азербайджан за диверсификация на доставките на газ

България разчита на Азербайджан за диверсификация на доставките на газ. Това каза министърът на външните работи Екатерина Захариева след срещата й с Елмар Мамадяров. Азерският първи дипломат беше още по-конкретен в прогнозите си - по думите му Азербайджан има готовност газ да потече към България още в началото на 2020 година. Азерският външен министър се срещна и с президента Румен Радев. Освен задълбочаване на двустранните отношения в областта на енергетиката е обсъдено и увеличаване на туристическите посещения между двете страни.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
20:20, 31.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
У нас

За доставки на газ от Азербайджан към България се говори отдавна. Но днешната двустранна среща на ниво външни министри се ангажира с конкретен времеви период. Двамата са обсъдили и възможността азербайджанската компания СОКАР да инвестира в газификацията на българските домове.

Екатерина Захариева уточни, че в момента се извършва прединвестиционно проучване, което трябва да приключи съвсем скоро.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: 2020 година, тогава, когато бъде завършена връзката между интерконектора България-Гърция, ще имаме възможност да внасяме и газ, така като имаме и подписан договор с Азербайджан по южния газов коридор.
;
Елмар Мамадяров - министър на външните работи на Република Азербайджан: Вярваме, че в началото на 2020 г., азербайджанският газ ще достигне българския пазар. Подписаният договор е за един милиард кубически метра. Дискутирахме вече как да действаме в последствие - има идея да складираме газ и за газификация и смятам, че тези идеи могат да бъдат реализирани.

Азерският външен министър се срещна и с българския държавен глава. Румен Радев открои положителния резултат от откриването на директната самолетна линия София-Баку. Тя беше договорена по време на посещението на българския президент в Азербайджан през октомври миналата година. В резултат за първите 7 месеца на 2018 г. туристическите посещения между двете страни са се увеличили с близо 65 %.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
КНСБ: Проектобюджет 2019 е най-добър за последните 5 години
КНСБ: Проектобюджет 2019 е най-добър за последните 5 години
Фридрих Мерц - кандидатът за председател на най-влиятелната партия в Европа
Фридрих Мерц - кандидатът за председател на най-влиятелната партия в Европа