НОВИНИ

Законопроектът за екстрадиция в Хонконг ще бъде отменен през октомври

Законопроектът за екстрадиция, довел до масови протести и безредици в Хонконг, ще бъде официално изтеглен през октомври в съответствие с всички процедури, които не включват дебати или гласуване, заяви ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам на пресконференция днес.

bnt avatar logo
от БГНЕС
10:09, 05.09.2019
Чете се за: 00:51 мин.
По света
законопроектът екстрадиция хонконг отменен октомври

"След като направих изявление за отмяната на законопроекта, забелязах, че все още има безпокойство в обществото по отношение на съответните правни процедури. Искам да повторя тук, че единствената причина за тези процедури е отзоваването на законопроекта. Те включват параграф, че секретарят по сигурността трябва да обяви в Законодателното събрание, че законопроектът ще бъде изтеглен, няма да има дебати, няма гласуване", каза тя.

Хонконгското Законодателно събрание ще възобнови работата си след лятната ваканция едва през октомври, така че няма как да се извършат всички необходими формалности веднага.

Ръководителят на администрацията на Хонконг Кари Лам обяви в сряда, че властите са решили изцяло да отменят законопроекта за екстрадиция, което доведе до продължителни протести, прераснали от мирни демонстрации в жестоки сблъсъци по улиците. Според Лам всички необходими процедури ще стартират, когато прекъсването на работата на събранието приключи.

След три месеца хаос властите направиха отстъпки само по едно от петте искания на протестиращите.

Демонстрантите от своя страна са недоволни и продължават да искат премахването на термина „безредици“ във връзка с протестите от 12 юни, освобождаването на всички преди това арестувани демонстранти, независимо разследване на полицейските действия по време на протестите на 12 юни и въвеждането на преки общи избори за шеф на областната администрация и Законодателно събрание. Кари Лам каза, че правителството няма да прави отстъпки по амнистията, тъй като това би противоречало на принципа на правовата държава, а полицейските действия по време на протестите ще бъдат разследвани от Независимия съвет по жалбите на полицията, а не от независима комисия, както изискват протестиращите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
8 загинали и 30 ранени при взрив на кола бомба в Кабул
8 загинали и 30 ранени при взрив на кола бомба в Кабул
Анимацията „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев със световна премиера в Торонто
Анимацията „Физика на тъгата“ на Теодор Ушев със световна премиера в Торонто