НОВИНИ

Дебати и страхове относно промените в Закона за социалните услуги

За и против промени в Закона за социалните услуги. Какво променя той и какви са страховете - в Сутрешния блок на БНТ говорят Йорданка Бекирска, адвокат по семейно международно право и Ивайло Тинчев, зам.-председател на управителния съвет на Националната асоциация "Поход за семейството".

bnt avatar logo
от БНТ
08:50, 28.11.2019
6790
Чете се за: 01:04 мин.
У нас

Много е важен контекстът, в който се случи приемането на закона. През това време бяха разработвани и други документи, и за съжаление организациите, които работим в защита на децата и родителите, не успяхме да разберем, че този закон влиза в действие. Тъй като по това време се разработваха плановете за борба с насилието, стратегията за детето, която беше оттеглена, и други документи. И всъщност се оказа, че след като беше приет законът, само 80 народни представители са участвали в приемането на този закон и обсъждането му на първо и второ четене, и ние решихме да се запознаем в дълбочина с този закон. Не очаквахме, че в закона за социалните услуги ще бъдат прокарани промени в още около 27 закона и подзаконови нормативни актове, заяви Ивайло Тинчев.

Йорданка Бекирска: Нашето общество приема една посока на поведение, което е изцяло плод не толкова на разбирането на това какво се случва, а водено от своите страхове. Този закон съдържа информация и услуги за децата с увреждания, за хората с увреждания, за възрастните хора, за много по-широк спектър. Децата са една малка част от социалните услуги, за които ще бъдат предоставени допълнителни социални услуги.
Ивайло Тинчев: Чрез новия закон неправителствените организации получават много повече власт и се сливат с държавата в много отношения. Получават власт към кои социални услуги да насочват, също така се въвеждат задължителни социални услуги, които съдът може да постанови по предложение на НПО-тата. В този смисъл те играят вече ролята на посредник между държавата и децата и това е притеснително. Сега могат и са задължени Социално подпомагане и НПО-та да консултират децата без родителите да бъдат питани за това.

Според Йорданка Бекирска много често децата се консултират срещу това, което родителите им причиняват. "Идеята е да има координационен механизъм между всички държавни структури и държавата като обществен регулатор да бъде отгоре", каза още адвокатът.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За какво да внимаваме при пазаруването в Черния петък?
За какво да внимаваме при пазаруването в Черния петък?
Мария Петрова, адвокат: Говори се за пациентски права, но малко за задължения
Мария Петрова, адвокат: Говори се за пациентски права, но малко за задължения