НОВИНИ

Започна 7-мото издание на културния фестивал "София диша"

Днес започна 7-мото издание на културния фестивал "София диша". Всяка неделя от 7-ми до 28-ми август централни улици в София ще бъдат отворени за хората и културата в града. Фестивалът ще представи 5 тематични зони като така ще подкрепи 5 социални каузи.

Милена Кирова
от Милена Кирова
20:28, 07.08.2016
Чете се за: 01:18 мин.
Още

Улица "Денкоглу" днес изглежда малко по-различно от обикновено. Автомобилите ги няма, разговорите за култура и изкуство сбраха десетки около шатрите. Музика и танци, циркови изпълнения и филмови прожекции, но и прочетени редове от новата българска литература - така "София диша" рисува културния облик на столицата с багрите на различни творчески направления.

Новото тази година са каузите. Всяка тематична зона на фестивала е в подкрепа на определена социална област. Така фестивалът ще се застъпи за хората в неравностойно положение, ще каже "не на насилието над децата" и ще ни припомни за пореден път колко важно е да се храним здравословно. София диша ще подаде ръка и на творческите таланти в България.

Градът и културата в своята неразривна връзка могат да разчистят автомобилите и да изведат хората от домовете им, да ги откъснат от екрана на мобилния телефон, да ги накарат да се срещат, да разговарят. "София диша" - фестивалът позволи и тази година на младите творци да си поемат голяма глътка въздух с надежда, че тяхното творчество ще бъде все по-ценено и търсено и у нас.

Стоян Зиков - творчески директор на фестивала "София диша": И да разбере нашата публика, че всъщност и в България се произвеждат стойностни неща и те трябва да бъдат подкрепени. Най-вече чрез това да бъдат купувани български продукти.

И тук в България те редят своя бизнеспъзел. Инвестирали в себе си - в образованието и оборудването. Парче по-парче - без винтчета и болтчета - създават мебели чрез самозаключващи се сглобки. Всеки може сам да превърне купчината дървени елементи в елегантна мебел.

Константин Ачков - съосновател на компания за мебели: И всичко е изрязано от български буков шперплат, който общо взето е с всички сертификати за екологичност.

Така малките картонени макетни столчета се превръщат в големи шедьоври от дърво.

Константин Ачков - съосновател на компания за мебели: Ние мисля, че имаме подбрана публика от млади и интелигентни хора, които търсят някакъв лайфстайл продукт, тоест вече са надградили в себе си едно друго усещане за естетика от продукта. Не искат просто стол, на който да сядат, а да се наслаждават на неговата форма, на неговите сглобки за това че вътре е вкарана някаква допълнителна придадена стойност като мисъл, като дизайн.

Уникалната фирма за мебели още няма и година, но вече е проходила на световните изложения.

А организаторите на София диша си поставят за цел фестивалът да се превърне в национален бранд, който да привлича хора от целия свят.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мисионис - призрачният град в Стара планина разкрива тайните си
Мисионис - призрачният град в Стара планина разкрива тайните си
Тормозът от ало измамниците влошава здравословното състояние на възрастните
Тормозът от ало измамниците влошава здравословното състояние на възрастните