НОВИНИ

Започва авариен ремонт на източното крило на Рилския манастир

До дни се очаква да започне авариен ремонт на източното крило в Рилския манастир. Сградата е с опасни пукнатини и има отклонение на стените й. В момента крилото не се ползва, а в него се пази част от хранилището на библиотеката.

bnt avatar logo
от Антон Чавдаров
08:54, 08.06.2017
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Пукнатините в стените свещениците в Рилския манастир забелязват преди две години - по време на ремонтни дейности, свързани с възстановяването на орнаментите на източното крило.

Епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Показаха се дълбоки пукнатини, тогава видяхме, че има леко отклонение на калканната стена, спряхме реставрацията на фасадата.

За да не рухне крилото е изградена конструкцията... преди две години. Толкова траят процедурите преди започването на същинските ремонтни дейности.

Епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Вече имаме окончателно изготвен план проект, и одобрение за действие, надявам се в началото на юли да започнат сериозните укрепителни действия, за да може да се избегне срутване на тази стена.

В Рилския манастир се опасяват, че Светата обител е в земетръсна зона и всяка вибрация може да е пагубна за сградата на източното крило. Оформилите се пукнатини в него се дължат на безотговорна човешка намеса.

Епископ Евлогий, игумен на Рилския манастир: Изрязани са някои от железните обтегачи, което отслабило конструкцията и някои други намеси с бетон и прочие, което също е увредило състоянието на това крило и тази стена.

Милена, посетител: Не смятам, че такива паметници на историята трябва да се разрушават, и винаги когато има проблеми трябва да се решават. Това е нашата култура.

Атанаска, посетител: Тука се посещава от много туристи, аз дори останах малко разочарована, че в такъв вид го виждам.

След като крилото бъде ремонтирано, ще започнат дейности и по смяна на покривната конструкция. Сега нови керемиди с пари от европроект се поставят в южното крило на манастира. Част от парите по ремонтите осигурява манастирът, защото намалената държавна субсидия от 600 на 200 хиляди лева не достига за покриване на всички разходи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
​Депутатите гледат на първо четене Закона за концесиите
​Депутатите гледат на първо четене Закона за концесиите
Жълт код за обилни валежи и гръмотевици в 21 области в страната
Жълт код за обилни валежи и гръмотевици в 21 области в страната