САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Засилени мерки за сигурност за Нова година в Европа

Групировка, близка до терористчината организация "Ислямска държава", призова привърженици на джихадистите за нови нападения в Европа по време на Новогодишните празници. Посланието е придружено със снимки на бойци с огнестрелно оръжие, ножове и изображения на Дядо Коледа. Европа ще посрещне Новата година в готовност за евентуална терористична заплаха. След насилието на новогодишните тържества в Кьолн миналата година и след нападението на берлинския коледен базар мерките за сигурност в големите европейски градове са повече от засилени.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:02, 29.12.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Пред Бранденбургската врата в германската столица традиционно се организира най-многобройното парти във федералната република. Около един милион се очакват и тази година в сърцето на Берлин. Празнуващите ще минават през специални пропусквателни пунктове. Забранено е носенето на големи чанти, раници и куфари. Няма да бъдат допускани и стъклени бутилки, пиратки и фойерверки.

В Кьолн, който миналата Нова година стана арена на стотици случаи на сексуално нападение, ще има засилено полицейско присъствие. Около 1500 служители ще патрулират в новогодишната нощ. Те ще носят светлоотразителни жителки, за да бъдат лесно разпознаваеми от гражданите. Около катедралата и централната гара ще бъдат поставени ограждения. Районът ще бъде отцепен като зона за сигурност, в която влизащите ще бъдат проверявани.

Юрген Матис, директор на полицията в Кьолн: "Ще действаме решително срещу всякакви нарушения, за да осигурим на хората спокоен празник."

В Мюнхен, Франкурт и Хамбург също се има засилено полицейско присъствие на 31 декември.

В австрийската столица Виена градската управа е предвидила 400 полицаи и няколко хиляди? частни охранители да патрулират в новогодишната нощ. На празнуващите жени в централната част на града ще бъдат раздавани гратис джобни аларми. Така служителите на реда ще се ориентират по-бързо в случай на опасност.

Барбара Форстхубер, община Виена: "Инсталирали сме 19 камери. Това означава, че ще наблюдаваме непрекъснато 12 часа местата с празнични събития и ще можем да реагираме незабавно."

Полицията в Брюксел също призова хората, които ще празнуват Нова година навън да не носят големи части и раници. От няколко дни силите на реда поставят бетонни блокове в централната част на града.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Зимната обстановка в страната
Зимната обстановка в страната
Пътят до манастира Св. Петка Мулдавска вече е достъпен
Пътят до манастира "Св. Петка Мулдавска" вече е достъпен