НОВИНИ

Животът след Освобождението - за опълченците и държавните пенсии

В началото на боевете за свободата на България опълченците наброяват около 700 души, но след това те достигат до 10 000 доброволци, които се включват в общо 12 на брой опълченски дружинки. В Централния държавен архив се пазят стотици молби на български опълченци, които на старини молят държавата да им помогне. Ранени в битките, тежко болни и със затруднено материално положение, някои вече са задлъжнели. Спасението е държавата да им отпусне пенсия или да увеличи тази, която вече получават.

Милена Кирова
от Милена Кирова
10:12, 03.03.2016
Чете се за: 00:57 мин.
Още
животът освобождението опълченците държавните пенсии

Сред документите откриваме името на известният фотограф Тома Хитров. Учил фотография в Букурещ- негови са снимките на Левски и Ботев. Участва в опълчението, сражава се по време на боевете на Шипка и Стара Загора. Продължава да се занимава с фотография и след Освобождението, но за съжаление, не е в блестящо материално положение. След смъртта му неговите наследници молят държавата да отпусне някаква помощ, тъй като имал доста кредити.

Да се отпусне пенсия обаче не е толкова лесно. Трябват доказателства. Затова се изискват свидетелски показания, че той наистина е бил опълченец. Пенсии не се отпускат обаче на калпак. Мястото на боевете, наградите, които са получили опълченците са все доказателства.

;

Как се разпространява новината за мира?

Едно от първите издания на официалния текст на Санстефанския мирен договор е издадено в Букурещ като приложение на вестник. Струва 40 сантима. Тук са определени и границите. България се появява на политическата картата на Европа, макар тези граници да не са официално признати от великите сили. В договора пише:

,,Крайните предели на Българското княжество ще се очертаят от една частна руско-турска комисия преди императорската руска армия да изпразни Румелия - тази комисия кога въвежда същите места и промени на общото очертание ще гледа от коя народност жителите са по-многочислени по пределните места".

;

Войната в образи:

Зад документите, които разказват за Руско-турската освободителна война се крият десетки лични истории. Но емоцията се може и без художественото пресътворяване на боевете. В държавния архив се пази творчеството на руските художници баталисти, които са и преки участници във войната. Вересчагин се сражава при Плевен и Стара Загора. Оставил е множество скици, които илюстрират войната.

Илюстрациите представят различните лица на боевете.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Безплатни очни прегледи в Пловдив
Безплатни очни прегледи в Пловдив
Борбата на българите в Егейска Македония
Борбата на българите в Егейска Македония