НОВИНИ

„Златният парад на фараоните“ в музея в Кайро (Снимки)

bdquoзлатният парад фараонитеldquo музея кайро снимки
bnt avatar logo
от БНТ
10:57, 11.04.2021
Чете се за: 02:45 мин.
Галерия
Слушай новината

Националният музей на египетската цивилизация в древния град Фустат вече е дом за 22 древни египетски кралски мумии - 18 царе и четири кралици, датиращи от 17-а до 20-а династия, като някои от тях са на 3000 години. Мумиите бяха прехвърлени от Египетския музей на площад „Тахрир“ с впечатляваща процесия с фойерверки и почетни залпове, която премина по улиците на Кайро.

Сред известните мумии са тази на фараонът Секененра Таа "Храбрия", който започва освободителна война срещу хиксосите; Кралица Хатшепсут, която издига луксозния храм Дейр Ал-Бахари на Западния бряг на Луксор; и на крал Рамзес II, великият фараон на Новото царство.

Безценните артефакти бяха превозени със специално оборудвани автомобили, във вътрешността на специални контейнери, пълни с азот - при условия, максимално близки до тези, при които се съхраняват, при строги мерки за сигурност.

„Златният парад“ беше предвождан от най-древния сред 22-те величия - фараонът Таа II Секененра „Храбрия”, управлявал около 1600 години пр.н.е., а последен в процесията беше най-младият - Рамзес IV, властвал през 12 столетие пр.н.е.

Официално Националният музей на египетската цивилизация ще отвори врати в средата на април. След края на реставрационните работи в лабораториите на музея, артефактите ще заемат мястото си в Залата на царските мумии, проектирана да изглежда като Долината на царете, където се намират истинските им гробници.

Първите снимки от музея показват, че всяка от мумиите е поставена върху платформа, украсена в характерния за фараоните стил, в позлатена каляска.

Останките на 22-ата владетели са открити по време на две експедиции в края на 80-те години на 19 в.

В постоянната си колекция музеят притежава над 50 000 артефакта, представящи египетската цивилизация от праисторически времена до наши дни. Има над 23 200 квадратни метра изложбена площ.

Тази година Египет очаква и откриването на Големия египетски музей до пирамидите в Гиза, където пък ще бъдат показани съкровищата на Тутанкамон. Правителството се надява да съживи туризма, който е основен източник на приходи за страната.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Дузпа в добавеното време отне победата на ЦСКА срещу Арда
Дузпа в добавеното време отне победата на ЦСКА срещу Арда
ЦИК обяви кои са новите 240 депутати в парламента
ЦИК обяви кои са новите 240 депутати в парламента