НОВИНИ

106 години от арменския геноцид

bnt avatar logo
от БНТ
19:05, 24.04.2021
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Армения отбелязва 106 години от масовото изтребление на техни сънародници в Османската империя по време на Първата световна война. Хиляди арменци и официални лица се включиха във възпоменателна церемония в столицата.

Ереван настоява за финансови компенсации от страна на Турция за убитите и принудително депортирани през 1915 година над милион и половина арменци.

В телефонен разговор американският президент е уведомил Реджеп Ердоган, че възнамерява да признае арменския геноцид - факт, който разгневил турския му колега.

У нас арменската общност в София и Пловдив също почете годишнината с поклонение и кръводарителска акция.

Така звучи болката на арменския народ, когато си спомня за събитията от преди малко повече от век. В Градина "Ереван" в центъра на столицата се събраха десетки хора, за да почетат паметта на загиналите тогава арменци.

"Преди 106 години на този ден бяха арестувани, депортирани и изпратени в Анадолската пустош и след това убити над 600 арменски интелигенти, цялата арменска блестяща мисъл. Това действие от страна на историците се определя като умишлено извършено престъпление. Тоест като геноцид. През следващите 7-8 години арменците изгубиха и своите исторически земи", заяви Армен Едигарян, посланик на Армения в България.

Общността благодари и на българския народ, приел пристигналите по нашите земи арменци.

"Приемам величието като достойнство, с което приемаш превратностите на историческата си съдба. В този смисъл арменският и българският народ са велики", коментира Хайгашод Агасян.

В Пловдив избраха да почетат паметта на загиналите с кръводарителска акция.

С акция по кръводаряване в Пловдив отбелязаха 106 години от арменския геноцид

"Символично решихме, че при толкова много пролята кръв ние сега това, което можем да направим е да ги почетем тези жертви като ние дарим нашата кръв, за да спасим човешки живот", добави Сузи Каприелян.

Организаторите на кръводарителската акция "За всяка капка кръв, пролята от дедите ни, даряваме кръв" призоваха всеки, който има възможност, да подкрепи инициативата.

Репортери: Гергана Гайдарова, Нели Ангелова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна източването на горивото от дерайлиралите цистерни в Русенско
Започна източването на горивото от дерайлиралите цистерни в Русенско
Черна гора отваря границите си за туристи от Източна Европа
Черна гора отваря границите си за туристи от Източна Европа