НОВИНИ

112 години Независима България!

Милена Кирова
от Милена Кирова
07:11, 22.09.2020
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

На 22 септември България отбелязва 112 години Независимост. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост.

Вижте и още във включването на Милена Кирова.

Тази година заради COVID-19 някои тържества ще бъдат отменени или чествани символично, но кулминацията на честванията както всяка година е във Велико Търново.

Празникът ще започне с тържествена литургия в църквата "Св. 40 мъченици". От 10:30 ч. с военен ритуал ще бъде издигнат българският флаг на "Царевец" - БНТ ще го излъчи пряко.

През деня тържества ще има в цялата страна, а вечерта тържествената проверка-заря, с участието на председателя на парламента Цвета Караянчева, е от 19:30 ч. на площад „Цар Асен Първи". Тя също ще бъде излъчвана на живо от БНТ.

На 22 септември 1908 година в старата столица Велико Търново княз Фердинанд и правителството на Александър Малинов се обръщат с Манифест към българския народ и тържествено провъзгласяват България за независимо Българско Царство. Страната ни става суверенна държава, която отхвърля всякаква политическа и финансова зависимост от Османската империя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
151 случая на коронавирус при 2988 PCR теста
151 случая на коронавирус при 2988 PCR теста
Есента идва с летни температури
Есента идва с летни температури